Followers

Wednesday, March 6, 2013

BULAN PUN ADA TELINGA

⇧ Moon of 22 Rabiul-akhir 1434 on Bukit Belacan hills this morning. ©2013 WakGelas™    Exif: f/6.3, 1/1000s, ISO 800, focal length 250mm

Ada kawan wak yg hobinya pon fotografi bilang kalo nk tangkap gambr bulan kena ada tripod.., wak memey X setuju sekeras2nyee.., Gambr bulan diatas wak amek pagi tadi subuh-sepi-E dgn tele-lens maksima 250mm, shutter speed yg tinggi 1/1000s yee dh X perlu tripod.., naper? makk X pecaye?

Psl tajuk, wak dpt inspirasi dari tajuk filem hongkong dulu2 - Sun Has Ears (太陽有耳).

Sambil wak nak ucap salam malam kemis Khamis yee kengkawan wak sumer2 laaaar.., hati2 dijlnraya majulah sukan tuk negara.. muger2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa..,aminn


57 comments:

  1. HAND HELD ya wak, cayyo lah
    kannnya senang erk lau tak ada skill cam ni
    hand held bisa Goyang tapi as usual JARI WAK memang rushing Ghitew khen...
    Tabek spring

    ReplyDelete
    Replies
    1. wAK benornya dilla nak CAKAF JARI RUNCING.....

      Delete
    2. agak dahhh.. no worries kehh

      Delete
  2. wah...caya la wak dapat snap pic bulan dengan jelasnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pakai lens panjang mak yee... iHHikks

      Delete
  3. Replies
    1. kalolarr bulan bisa ngomong.. ehHHHee

      Delete
  4. PERGHHH wak..capture cun.wak header 2 kat pantai mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. header tu kat tepi pantai kampung Sungai Lurus yee..,ehhhee

      Delete
  5. Bila bulan ada telinga, mana hidung, mulut dan matanya Wak..?

    Saya betul2 ingatkan ini gambar bulan dari Pusat Sains Negara. Cayalah Wakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bahasa sastera la makk.. ammvoii ;-p

      Delete
  6. saya nak snap bola yg depan mata pun memanjang tak menjadi... inikan pulak bulan nun jauh di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper, kalo mak selalu snap nnti lama2 jadila tuu.. ehHHe

      Delete
  7. Wak,

    lama tak dengar perkataan SUBUH SAPIEEE..
    KANGEN..
    cayala Wak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo kangen subuh sapiee karep fuwenakk-e kelonan waie toh makk..,ahHHKs

      Delete
    2. wak...kelonan malam kemis ke wak?

      Delete
    3. mak kniedaz untungla korang leh dikelonan tiap2 malammms..ihHIIks

      Delete
  8. Aduh...cantiknya bulan tu...anak2 dara kecik saya kat rumah tu suka tengok gambar bulan dan bulan live...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak kena pupuk minat dorang mungkin leh jadi astronomer pengkaji bintang bulan tuu makk., wak cadangkan mak belikan teropong binoculars je dulu.. ehhhE

      Delete
  9. Replies
    1. trimassla mak sukak gmbr bulan wak yee.., ehhEe

      Delete
  10. assalamualaikum wak...cantik la bulan tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mak .., timekasih yee

      Delete
    2. Nekcik pun nak ambik kelas fotogerapi ngan Wak lah...nekcik ni tak pandei nak adjust adjust tu...nak cari kamera yang sempoi tak payah nak adjust adjust!!!

      Delete
    3. wak pon byk lg nak bajar fotografi ni nek.. uhUUuu

      Delete
  11. Walau macam mana pun bulan takkan jatuh ke riba.... dapat amik gambar bulan pun jadi laaaa

    Tapikan... kalau kebetulan ada angkasawan kat atas tu agak-agak boleh nampak tak??? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mek, ombak pon Xlayan punggok, kanns.,uHHuu

      Delete
  12. Chantek header...suka....setuju dengan wak, xperlu tripod, yg ptg skill.....rietta mmg xdpt lerr gmbo cm wak nie....sekadar dpt snap la...pastu crop...xcomei mcm yg wak dpt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada mak rieta tunjuk dlm blog keew.,jap wak nk gi tengok ..iHHiks

      Delete
    2. kan tu ada....xsharp kan wak....hehehe....tu dh crop wak..klu xcrop, xtaw tu bulan ker lampu....hehehe....xpe xpe...nak blajar lagi...

      psss...wak....masa tu dah tutup semua power supply...dia melekat wak, kena guna piso potong potong kasi xlekat....

      Delete
    3. psl bulan xsharp tu leh try lagik dan lagik makk yee..

      psl piso potong power plug tu memeyla elok dh tutup power supply bagai, tapi malang X berbau mak yee..,uuHUu

      Delete
  13. FUHHHHHH...HEBAKKKK NGAT!

    byk kali try shoot bulan.tapi tak dapt cantik gini..lens cikai jak...

    ReplyDelete
  14. osem... apa nak kata lagi... what's next?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg whats next mak sukak sukak tuuu.., uHHuuu

      Delete
  15. Benci la wak ni.. jenuh saya tenung bulan tu, kat mana telinganya? Rupa-rupanya tajuk muvi huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lenkali baca citer entri dulu baru tengok gambr yee mekk.,,ehHKee

      Delete
  16. I pun selalu handheld saja. Tapi dgn speed 1/1000s tu mesti kena tweak benda lain kan bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep indeed bro, kena adjust ISO dan aperture jugakk..,ahhHKs

      Delete
  17. salam wak..
    hewhewhew..cma x tahu sepatah pun yg citer psl gadget2 tu..yg tripod je cma tau.. haha..
    santek bulan tu..mcm cma.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo cma santek matcham bulan mesti cma tau psl gadget2 tuuu.,ehhKKkee

      Delete
  18. bestnyaa wak, dapat amik gamba bulan gini.
    puas mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. puas mak kanns., next time leh amek gmbr dekat lg sampai nmpk kawah jerawat kat bulan tuu..,ehHHee

      Delete
  19. Salam wakkk...

    mana telinga sang bulan tu wakk..?apapun cantik...ahHHHks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik wirda, telinga xde pon cantik, kalo ada teling lagik chantek kanns.,eehhHHe

      Delete
    2. ate ajuk entry wak semua buat saya teruja lah wak...oh yeahhhh

      Delete
  20. handheld dgn shutter speed sepantas gaban tu, Wak naikkan ISO sampai berapa?

    saya tak leh tembak bulan la wak..lens kontot aja...max 135mm aja...teros rasa nak korek tabung beli tele...kah kah kah

    ReplyDelete
  21. wak mai la sini, amek gambar kite pulak. eh? haahahaha

    ReplyDelete
  22. salam wak..kat mana telinga tu nyer wakk???

    ReplyDelete
  23. cantinya ciptaan yang Esa kan..pandai wak amik gmbr :)

    ReplyDelete
  24. pakai tripod tu mungkin untuk shutter rendah kot wak, tak bgi blur gmbar kan :D

    apa2 pun gambar bulan always awesome ^^



    ReplyDelete
  25. tercari2 telinga bulan tu...he3... nice shoot wak!!!! cantik sangat

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen