Followers

Monday, July 28, 2014

NJALOK NGAPURO


▲ aBo with her first ketupat lesson. ©2014 WakGelas™


Arini dh raya yee kengkawan.,  jomm nganyam ketupat smpi ke pagii.,

Godok ketupat nang ngisor ondo
Godonge palas digawe atep
Salah silapku njalok ngapuro
Ketemu meneng nang taun ngarep

maksudnyer, salah silap wak harap dimaafkan, mugo2 ketemu lagi ditaun depann., aminn

Selamat hariraya maaf zahir batin yee

Sunday, July 27, 2014

HOODIE


▲ aQi in a new hoodie. ©2014 WakGelas™


akhirnya hoodie anak lanang wak dh selamat ditrime .,

tq cik kak RozekRuzaini Studio ..


▲ aQi in a new hoodie. ©2014 WakGelas™


Saturday, July 26, 2014

FIREBALL


▲ Fireball in iPhone screenshot. ©2014 WakGelas™


kekadang xde ape nk buat wak pon maen game tembak2 bola dlm henpon cap aiYam wak nih

kekadang jadik gian pulakk., ahHKks

Friday, July 25, 2014

MAKCIK MENANG MOTOR

▲ Mydin/Power Root sms and background Modenas Kriss MR1 image from gearjahat.com. ©2013 WakGelas™ 

Dah matcham iklan tv aSTRO Power Root 'SAYA MENANG MOTOR' dulu2 je kanss., uhuu, naper? Mak x pecaye? kehkeh.,

aLhamdulillah, tetibe proxy wak dpt msg kata dh menang motor Kriss sejibik yee., tapi kene amek kat Mydin Seremban gituuu., UHuuuu

timekaseh Mydin Mohamed Holdings Bhd & Power Root ., majulah Sukan tuk Negara yee.,

▲ Mydin/Power Root Bonanza Contest 2014. ©2013 WakGelas™ 

THE LAST CHEQUE


▲ A letter and a cheque from Cocoaland. ©2014 WakGelas™


aLhamdulillah., BARU smpi tadi the last cheque dr contest Lot100 .. sehibu hinggit nama bini wak, wak yg punyah yee

dan jugakk baucer Mydin dr peraduan Colgate tempohari., [+ Baucer Mydin x 3 ]

timekaseh Cocoaland, Mydin dan Colgate Malaysia majular sukan tuk negara tuu.,


▲ A letter and Mydin Gift vouchers from Mydin. ©2014 WakGelas™

BUAH LANGSAT TANAH JAWA


▲ A raya card from Jari Manis aka JM. TQ. ©2014 WakGelas™


alhamdulillah, wak nak ucap timekaseh pd cik JM Jari Manis yg jeliterr yg jauh dimata tuu., kad raya dan duit raya wak tuu dh selamat wak trime yee., xdelar yg wak leh balas selain beberape kerat fantunn jakk.,

Buah langsat tiga serangkai
Masak sebiji ke Tanah Jawa
Apalah ilmu cik adik pakai
Makin tersenyum makin ketawa

.. dan satu pantun jawa ..

Nyimpan jenang nang jero tin
Ngesok arek digowo mareng suro
Keluputan kulo lahir batin
Salah silap njalok dingapuro
.. maksudnye, kesilapan wak zahir bathin  wak mintak maap bebanyak yee ;)
Timekaseh JM skali lg., dan jugak pd kang TiranaAduka & mak ibulala yg sudi kirim2 kadraya pd wak tuu ., Selamat hariraya maaf zahir bathinn., hati2 dijlnraya ye majular sukan tuk negara

Thursday, July 24, 2014

HAZY SKYLINE


▲ Hazy skyline sunset of Kuala Lumpur, viewed from Bukit Belacan yesterday. ©2014 WakGelas™


tingal brape hari lg nk raye yee., ade yg dh balik kampong tuuh.,

wak cuman nk ucap - hati2 dijlnraya yee., Majulah sukan tuk Negara jugakk.,ahHKs

Wednesday, July 23, 2014

HIS NEW CAR


▲ The new Proton Saga 1.6SE Flx. ©2014 WakGelas™


anak lanang wak sing mbarep (baca: my eldest son) dh pon keje dh beli kete baru dia yee.,

Tuesday, July 22, 2014

THE STORE SOUTHERN REGION


▲ Sunset somewhere between Masai and Bukit Belacan. ©2014 WakGelas™


Projek The Store wak blom abes lg yee kengkawan., tuari wak dh gi jenjalan The Store daerah Batu Pahat, Muar, Kluang, Tangkak dan Melaka jugakk., ahHKks


Tapi wak dh buat dua hari yee sbb hari pertama tu X kesempatan pown dh nak bebuka puasa gituu., uHuuu

Updated. Wak x sempat nk g Tangkak dan Melaka sbb hari dh malam dh masuk waktu berbuka puasa la gakk., To be continued. ;-p


▲ The Store, Jalan Rugayah, Batu Pahat. ©2014 WakGelas™

Monday, July 21, 2014

SONGKOK JDT


▲ Kompleks Perbandaran Pasir Gudang. ©2014 WakGelas™


malam kemaren dh jalan2 carik baju raya bebudak yee., kat kompleks je sudahh., ahHKs


Sunday, July 20, 2014

OPERASI BADAR


▲ Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur. ©2014 WakGelas™


Pass solat jemuah sembahyang jumaat semalam wak pon join tangkp gmbr ade demo tuju Embassy Amerika.,

#prayforgaza #prayforMH17

Saturday, July 19, 2014

7 X 13 = 28


▲ 70 sen plus 10 sen is 80 sen. ©2014 WakGelas™


Sekunk nih kalo nk hntr surat kat pejabat pos kene setem 80 sen yee kengkawan., tapi tuari setem 80 sen sekeping pon pejabat pos Ampang Park dh abes stok., jd abang kerani tu bagi la setem 70 sen ngan 10 sen pon jadik 80 sen gak dia cakap., uhhuu

Lama bebienor wak x kirim kadraya tuk org ygjauh dimate gituu., wak pon xtau uools brape sen setem kalo hntr kad raya jugakk., tp wak pecaye kalo letak setem 80 mesti smpi punye, tupon kalo posmen x khianat buang surat dalam gaung kat Ukay Heights, Ampang., uHHuu

Psl tajuk, wak nak mintak maaf ye pd cikgu2 ilmu hisab (baca: math teacher) sbb kalo korang x percaya 7 darab 13 yela 28., gituu., masih x pecaye? sila tengok video klasik nih:



▲ Abbot And Costello from 'The Navy'. ©2014 WakGelas™

Friday, July 18, 2014

ORANG TAMAK SELALU UNTUNG


▲ The Store Taiping, Kamunting, Perak. ©2014 WakGelas™


Tuari kan wak dh jalan2 carik the Store Selangor, pastu wak pon merempit gak ke utagha (baca: Northern REgion) utk tujuan yg murni sama gituu., Dari The Store Kamunting, limpas Taiping, ke Kuala Kangsar, ke Sungai Siput dan terus ke bandaraya Ipoh., UHuuu alone matcham biasa gakk., ahhKs

Psl tajuk (bukan taegeuk), kalo wak letak tajuk 'The Store, Seputar Perak' ade org bilang dh mcm citer sinetron INdon lar pulokk kanns., uHuuu APTB ;p

Thursday, July 17, 2014

THE STORE, SEPUTAR SELANGOR


▲ The Store, Paragon Point Shopping Center, Taman Putra, Ampang. ©2014 WakGelas™


Kemaren wak sempat lagi merempit jalan2 carik the Store Selangor., dari Paragon Point (Ampang), Semenyih Sentral, Jalan Besar Banting, dan akhirnya ke Shaw Centrepoint (Klang).., wak ingat nk gi Sungai Buloh sekali tp hari pon dh jauh malam yee., UHuuu alone matcham biasa gakk., ahhKs

Tuesday, July 15, 2014

THIS IS A WAR


▲ A used firecracker (not mine) and my balcony full of bird shits. Bukit Belacan. ©2014 WakGelas™


Dulu bila bulan puasa wak sukak beli bungapi dan mercun kat param tuk anak2 wak disana disana., tapi sekunk nih pon dh malass nak beli mercun jugakk., anak2 lanang wak pown x merengek2 mintak ya sudahh., mak dorang pon sama (x merengek gakk) .,uhHUuu

Pasal gmbr atas mercun yg tersesat kat berandah umah wak yee beberape hari lepas., sibbaek x terbakar umah wak kannn.,

“Dear Allah, please protect and saved them in Gaza. Only you who can help them [Ya Allah, tolong lindungi dan selamatkan mereka yang berada di Gaza. Hanya Engkau yg dapat menolong mereka] #PrayForGaza,” Amin ya robbal alaminn.

Monday, July 14, 2014

FOOD I REGRET BUYING


▲ Nestle Kit Kat Chunky White chocolate bar and PowerBar Chocolate Peanut Butter. ©2014 WakGelas™


Tadi mlm wak dh kemas2 beg sandang wak masa gi daki Gunung Kinabalu dulu2 tuuh [+ Gunung Kinabalu: Day Three ]., ade bbrape coklat bar yg tertingal yg wak beli masa kat Mersilau Resort tuu kunun2 nak tambah energy atau takut energy tetiba xde.,

Yg kitkat tu wak tenok expiry date masih okeh, jadik wak jamah wak telanngak ., tapi bila wak tenok PowerBar tu mcm x ikhlas jeer tanda Halal dia sbb bukan logo Jakim pownn., uhHUu walopon dibuat di Gombak., gituuu ;-p

Sunday, July 13, 2014

THE SUPERMOON


▲ The Supermoon at Bukit Belacan. ©2014 WakGelas™


The supermoon malam nih..,
Captured with Nikon D7000, f/6.3, 1/800s, iso 200, focal length 250mm

Saturday, July 12, 2014

WAK GELAS JANGAN LUPA BASUH GELAS


▲ McDonald's Special Edition glass bought at Endah Parade, Sri Petaling for week no. 3. ©2014 WakGelas™


Wak baru tauu yee., kalo beli gelas tu je, rege sepoh hinggit., kalo beli set filet-o-fish mekdi tuk berbuka puasa pon baru RM10.45 dapat gelas tu gratis free jugakk. Baik wak beli set mekdi kanns., UHuuu

[+ Week no. 2: Indah Khabar Dari Rupa ]

Friday, July 11, 2014

4 SEBAB MENGAPA TUDUNG FAREEDA MAHAL


▲ Along Plus Highway, near Sungai Besi Toll Plaza. ©2014 WakGelas™


Arini Jumaat sudah., puasa pown dh masuk hari ke 12 13 jugakk., ahHKkss

Tentang tajuk entri mrapu wak arini 'Mengapa tudung Fareeda mahal' dan sangup beratur Q depan kedai Fareeda Bangi kol 4 pagi? Sebabnye yelar nak buat iklan letak gmbr model cantik jeliter anggun mata ayu billboard besar2 gedabak tepi highway tupown bukan murah okehh., tau xper., kehkeh2

Sebab lain leh google je mak yee ;-p

[+ Link: Patutla tudung FAREEDA mahal. Patutlahhh...]

Thursday, July 10, 2014

PERADUAN PERCUTIAN IDAMAN


▲ Peraduan Percutian Idaman oleh Kimberly Clark Malaysia. ©2014 WakGelas™


aLhamdulillah., surat dr kimberly clark soh amek travel voucher atas nama anak wedok dh smpi umah

tq kimberly clark majulah sukan tuk negara yee

[+ SLNW]

Wednesday, July 9, 2014

WW: CAESALPINIA PULCHERRIMA


▲ Caesalpinia pulcherrima (Bunga Kembang Merak), Common Names: peacock flower, Barbados pride, dwarf poinciana, Barbados flower-fence, red bird-of-paradise at Jalan Tasik, Bandar Seri Alam, Masai. ©2014 WakGelas™

Tuesday, July 8, 2014

USAHA TANGGA RM500

▲ Peraduan Jutawan 4 Power Root. ©2014 WakGelas™


aLhamdulillah, setelah berpekan2 selama dua purnama menerai (baca: terai) akhirnye proxy wak anak wedok sangkut nama.,

timekaseh power root majulah Sukan tuk negara..

tq gak pd kawan wak kangji Jang atas info sms yg segera., sbb dia sukak dengar Sinar.fm sore2 gituu., ehHee

FEMALE TOILET, NO. 66


▲ 1. A newly upgraded Rest Area, Yong Peng, heading north. ©2014 WakGelas™


Cerita hari Ahad (ayat budak SPM :p )

Dlm pejalanan balik ke key eLL wak perasan Rest ARea (RnR) Yong Peng arah utara dh dibuka dgn wajah jamban yg baru., pam toilet pon baru., kehh

Dan sempat lg wak singgah bandar Tampin ikut jalan dalam jugakk., dan amek gmbr sampul surat envelop besar gergasi No. 66 Jalan Seremban, Tampin .. sama sejibik mcm dlm lagu Suratku Untukmu nyanyian J. Sham .. Untuk kasihku yg jauh dimata .. ammvoiii ;)

[+ Link: previous photo of Yaasir & aQi in Tampin ]

Dari Tampin, wak limpas warung cendol fofuler Leman Dawi yg tutup (sbb puasa) dan limpas gak bandar Seremban sblom masuk highway Lekas, highway SILK dan MRR2..,


▲ 2. Arriving at Jalan Haji Zainuddin, Tampin, Negeri Sembilan. ©2014 WakGelas™



▲ 3. No. 66 Jalan Seremban, Tampin, Negeri Sembilan. ©2014 WakGelas™



▲ 4. No. 66 Jalan Seremban, Tampin, Negeri Sembilan. ©2014 WakGelas™

Monday, July 7, 2014

IKUTILAH RENTAK HATIMU


▲ Follow Your Heart billboard, Meridin Bayvue under construction, Sierra Perdana, Johor Bahru. ©2014 WakGelas™


Ikutilah rentak hatimu., biler wak dh berumur nih rasa matcham poyo je kanns., UUhuuuu

tapi dlm hati sape yg tauuu., ;-p

INDAH KHABAR DARI RUPA


▲ Coca Cola Glass Meal from McDonalds Restaurant, Bandar Baru Bangi. ©2014 WakGelas™


wak bukanlah pengumpul koleksi barang2 rare mekdi yee.,

tapi tuari wak tergerak gak gi mekdi restoran semata2 nak amek gelas spesel edisi ., walopon baru jak bebuka puasa ingat wak leh beli gelas sejibik gitu mcm admin dlm laman web sosial FB mcd malaysia cakap., tapi awek cun kat kaunter mekdi tu bilang 'tak boleh wak, tak boleh, tak boleh' 3x (tiga kali) berturut2 yee ., uhuuu, 'wak kene beli Coca Cola Glass Meal baru leh dpt gelas free' kata awek tu lagikk., uhuuu

wak cuma nk pesan pd admin mekdi dlm fb tuii jakk., tak baik tipu dosa tauuu., aptb

Sunday, July 6, 2014

THE STORE


▲ 1. Brazil team worldcup jersey (RM119). The Store Supermarket, Taman Sentosa, Johor Bahru. ©2014 WakGelas™


aktiviti hari sabtu (ayat budak SPM lagikkks, ihhks)

Bebienornyer wak dh gi tiga pasaraya The Store., mula2 kat Taman Johor Jaya, pastu kat Kampung Pandan (bukan key eLL yee) tapi kat Taman Sentosa yg lama sikit sbb nak carik baju baru budak bocah cilik anak lanang wak yg perot pon dh gendut tuuu., uHuuu


MYDIN MASAI


▲ Mydin Taman Rinting, Jalan Sena, Masai. ©2014 WakGelas™


Bebienornyer Mydin kat taman umah wak nih dh bukak last wiken lagi yeew., 26 jun gituu.,, Tapi tadi petang sore wak lalu depan pasaraya tepi jalan besar pon wak tenok parking dh penoh uols., nak singgah pon tetibe jadik malass ., baek wak singgah Tesco jeer., uHUuu

Saturday, July 5, 2014

REXONA, GIFT CARD AGAIN


▲ Petronas Gift Card I received yesterday. ©2014 WakGelas™


SLNW (So Long No Win)., dh lama x menang ape2 contest wak nih, uHUuu

aLhamdulillah ., rejeki bulan ramadhan baru trime petronas gift card lima poh hinggit jeer dr contest Rexona yee..

timekaseh Rexona., majular Sukan utk Negara gakk.., ahhks

[+ Rexona Contest Results | Alami Lebih Lagi ]

Friday, July 4, 2014

HARUSLAH KE PULAU TIOMAN


▲ Computer Screen captured. ©2014 WakGelas™


SLNW (So Long No Win)., dh lama x menang ape2 contest wak nih, uHUuu

arini baru nak tanye2 ejen travel nk redeem hadiah Mentos gi Tioman ., ehee

[+ Link: Mentos Prize Giving Ceremony ]

Thursday, July 3, 2014

SOLSTICE


▲ Sunset on 30 June 2014. Bukit Belachan, Ampang. ©2014 WakGelas™


Bebienornyer wak dh lama nak tngkp gmbr sunset kat tempat jatuhnye paling utara seblom matahari turun ke selatan utk tahun nih., Olehkrn wak sibuk dan bizi okeh, maka nijerlar yg sempat wak tangkap kemaren sblom berbuka puasa ghituuu., uHHUuu
Solstis adalah satu peristiwa astronomi yang berlaku sebanyak dua kali setiap tahun apabila kedudukan nyata Matahari di langit mencecah hampir dengan titik paling utara atau paling selatan bumi. Nama kejadian ini berasal daripada bahasa Latin iaitu gabungan perkataan sol (matahari) dengan sistere (untuk berdiam diri). Semasa solstis, matahari berdiri tetap dalam kecondongan iaitu pergerakan laluan utara atau selatan matahari yang berhenti sebelum membalikkan arah.- wikipedia
Tahun ni tarik paling utara matahari terbenam yelar pd 21hb June yee., wak terlepas 9 hari tauu xper.,;-p


Tuesday, July 1, 2014

SOME LEFTOVER PHOTOS FROM RECENT VISIT


▲ 1. Pura Tanjung Sabtu, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™



▲ 2. Pura Tanjung Sabtu, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™



▲ 3. Muzium Kota Duyong, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™


Untuk gambiran lainnyer, (41 photos total) sila klik:

Monday, June 30, 2014

KOTA BHARU, JOHOR BAHRU, KAMPUNG BARU, BARUAH


▲ Between Gua Musang and Kuala Lipis, this morning. ©2014 WakGelas™


Semlm wak dh smpi key eLL ye kengkawan wak.,kihkih2 tu pon nk bgtauu

Bebienornye arini wak nk citer perkataan 'Baru', 'Baharu', 'Bahru' dan 'Bharu'., ahhaa perkataan maksud sebutan yg sama tapi ejaan jak yg skit berbeda ghituu

ada org ingt nih perkara remeh temeh je kanns., tp ade org gak taksub dgn sikap dan sifat kenegeriann., sbb tu wak nk mintak ampun ngapuro banyak2 yee kalo ade sesaper sentap., angapla ni entri pengetahuan am jakk.,ahHKs..,TAPI kalo yg sangap tu sila klik SINI YEE., aptb

tuari ade kawan mati-mati maki hamun wak sbb ingt wak silap tulis 'Kota Bharu' sepatutnyer 'Kota Baharu'.. ape barankks?? hrmmm.,dr kecik darjah 1 smpi wak besarlar sikit sekolah tingi 2 tingkat jak smpi umo wak pon dh berusia sikit ni pon setau wak 'Kota Bharu' adalah ejaan yg betool.,tapi kawan wak nih melenting marah2 kata bukan 'Bharu' tapi 'Baharu' ghituu., kawan wak tu xpenah tenok Kamus Dewan kot., orz [+ link Kamus Dewan yg kuno]

Mukin kalo wak tnye kawan wak yg dari kecik dia dok Kota Bharu, tapi keje kat key eLL tu jugak,kalo cuti raya mesti balik Kota Bharu gakk ., mesti dia pon sama ingat ibunegeri Johor (jajahan pihak pembangkang selama 40 tahun - wehh ayat Amran nih ;p ) ejaan Johor Bahru tu mcm 'Johor Baharu' dan Kampung Baru pon mesti kawan wak tuu nk tulis 'Kampung Baharu' jugakk., aptb hrmmmm

Sunday, June 29, 2014

5 TEMPAT SEJARAH KUALA TERENGGANU


▲ 1. Pura Tanjung Sabtu, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™


Mendpt inspirasi dr blog PM (Hanya orang biasa tapi punya impian yang besar) wak pon jalan2 cari tempat2 sejarah kat Kuala TErengganu semalam heyyh.,

1 - Pura Tanjung Sabtu. Bila wak smpi kat pagar rumah gundik2 sultan dulu2 tuu pagar pon dh tutup berkunci uools., Sibbaik ade makSu tgh lepak2 kat beranda dapur ., dipendek citer, makSu dh bg no telefon Tenku Yusuf (012-9813432) utk bukak gate dan izinkan wak masuk jenguk2 dan amek gmbr jeer., Timekaseh pd adek Aiman yee

2 - Kota Lama Duyong. Bila wak smpi dh kol 5.07 yee, memey rumah warisan nih dh tutup bukan sebab dh kol 5pm tapi sbb hari Jumaat memey tutup., uhhUuu

3 - Muzium Losong. Pas singgah2 tangkep gambiran kat Masjid Kristal wak ingat nk amek gambiran muzium ala kadar je., pakguard pon X kisah kasi wak masuk bawak kete ghituuu., walopon jam dh lebey kol 6.38 petang yee

4 - Bukit Puteri. Wak smpi dh kol 7 mlm, ingt nk panjat bukit tapi gate berkunci la pulokk., tangkep gambiran tepi jalan sudahh., HHheee

5 - Bukit Keledang. Depan Hotel Seri Malaysia jakk., kebetulan wak pon titun hotel nih., esok paginye baru wak gi riki yee.,


▲ 2. Kota Lama Duyong, Pulau Duyong Kecil, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™



▲ 3. Muzium Losong, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™



▲ 4. Bukit Puteri, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™



▲ 5. Bukit Keledang, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™


Saturday, June 28, 2014

PULAU 1 MAN


▲ Masjid Kristal, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. ©2014 WakGelas™


Masa kawan baca blog mrapu wak nih, wak pon ondway gi Golden Sands yee., ehhee

Semlm (Jumaat) wak jalan2 jap kat Kuala Terengganu.. nak mamam ikan bakar paling sedap pon restoran dh tutup yee., uhuu aptb

Friday, June 27, 2014

TRANSFORMERS 4, LEVEL P4, WPP4 AND SALMON BENTO SUSHI


▲ HD Wallpaper of Transformer 4. Source: internet. ©2014 WakGelas™


Semlm pas keje wak dh temankan anak wedok wak tu tenok wayang citer Transformer yg terbaru yee., kat Suria KLCC sudahh., ahHHKks


▲ My old car on the basement parking lot. ©2014 WakGelas™



▲ At level P4, Suria KLCC. ©2014 WakGelas™



▲ Sushi King Salmon Bento, ordered by my daughter. Suria KLCC. ©2014 WakGelas™