Followers

Friday, March 22, 2013

BALAI CERAP AL-KHAWARIZMI


⇧ The real moon (no crop) through Observatory telescope last night. Kompleks Falak al-Khawarizmi, Pantai Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 

Petang kemaren (pas keje ofcoz) wak dh berlarian merempit jugakk ke Tanjung Bidara nak tengok bulan, buruj dan bintang2 pakai teleskop weiii ..,Nasib wak baik sbb cuaca dan langit yg cerah walopon keadaan langit di key Ell masa tuu mendung ujan X jadik air tempayan dibuang janganns..,




Wak pon X sangka leh join sekali kebetulan bebudak sekolah (Sek. Men. Keb. Ayer Molek, Sek. Men. Keb Tinggi Melaka & Sek. Men. Keb Ade Putra) datang menziarah balai cerap dan pengalaman wak yg paling berharga yelah bila diberi peluang menangkap gambar bulan guna teleskop pakai kamera dslr wak yee.., memey nmpk lebih jelas jerawat2 bulan ituuu.. ehHHHee, wak sukak wak sukakk. Timekasehla pd staff pekerja kompleks Falak yg sentiasa ceria membantu wak malam tuuu.,

Balik rumah merpati wak pon dh tengah malam gelap guliterr..,uHUuu

Nota. Planet Musytari (Jupiter) yelah planet kelima drpd matahari dan juga planet terbesar drpd sembilan planet dlm sistem suria, dan ada 66 (63, 67?) biji bulanns atau satelit, dan 4 bulan terbesar yelah Io, Europa, Ganymede, dan Callisto. Hitungpanjang jarak Jupiter ke matahari yelah 778 juta kilometer. Manakala jarak bumi ke matahari yelah 150 juta kilometer. Dan jarak dari Balai Cerap al-Khawarizmi Tanjung Bidara ke Bukit Belacan kurang lebih 129km je mengambil masa kira2 sejam 43 minit. Tau xper.

Pascanota. Projek Majalah Fotografi tempatan telah memaparkan gmbr bulan wak diatas tu yee., [+ Aperture | DCM | Digital SLR ]


⇧ Briefing to the schoolchildren about astronomy. Kompleks Falak al-Khwarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 


⇧ Balai Cerap (the Observatory) and the moon and the stars. Kompleks Falak al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 


⇧ Hight School students. Kompleks Falak al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 


⇧ Students from Sek Men Keb Tinggi Melaka. Kompleks Falak al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 


⇧ A schoolchildren group photo with a girl inside the astronaut suit. Kompleks Falak al-Khwarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 


⇧ A meteor rock. Kompleks Falak al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 


⇧ Me at Kompleks Falak al-Khwarizmi, Tanjung Bidara, Melaka. ©2013 WakGelas™ 

27 comments:

  1. wak...cantik gambar yang diambil pakai teleskop tu... oh ini rupanya tuan punya belog...ok2 dah kenal sekarang... heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhee, salam kenal jugak makk farah tuuu..,

      Delete
  2. Uikkk..mcm ne plak kamera leh digunakan di teropong...letak lensa kat tempat tgk tu ke...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro, guna adapter penyambung ganti lensa terus letak kat tompek tengok tuu.. iHIkkks, naper? X pecaye?

      Delete
  3. Wak ke Tg Bidara tak inform maks! Mencikkk Wak semalam!

    High School Melaka tu ex-school BIL kita tu Wak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mencik semalam je xperk, bukan 2 3 malam kans..,ehHHe

      Delete
  4. Replies
    1. caiyok caiyok.. biasa2 jer makk sudip yee

      Delete
  5. Subhanallah!
    Apalah sangat jarak 129km tu kannnnn wak, berbanding kenikmatan dapat tembak jerawat jeragat bulan ..hahaha..

    Open to public ke Wak balai tu, or kena buat appointment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. open to public, tp bergantung pd permintaan lawatan sekolah2 kalo xde dorang tutup malam yee.. org awam kena bayar masuk RM3 sorang jee..

      satu lagi, kata ketua jabatan yg bertugas mlm tu, kena buat surat kalo nak pakai peralatan dorang jugakk., especially kalo nk letak kamera dslr cantum kat teleskop dorang.. ahHKs

      Delete
  6. oh mmg bulan berujerawat ye
    jerawat batu ke @ jerawat pasir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lubang2 kawah jerawat sbb kena hentam dgn meteor yee.. harhar2

      Delete
  7. santekk sungguh la haiiiii......

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tengok mata sendirik lg shantekk bro.. ehHHe

      Delete
  8. Subhanallah...mcm tak caya boleh tengok rupa bln dekat gini.
    Bestnya wak!

    Tmpt ni boleh dtg bila2 masa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 wak pulak jd tempat pertanyeann yee makk.. rasanye kalo malam bergantung pd pelawat mengikut jadual kat dlm web kompleks falak al-khawarizmi tu ye makk..

      Delete
  9. Ohhh gini ker rupa bln sebonarnya. Camna leh ada pepatah rupamu cantik bak bulan purnama hiksssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu org dulu2 manade teleskop nk tengok rupa bulan dekat2 camni makk.., ahhHks

      Delete
  10. Cantik betul gambar bulan tu wak... Jelas, nyata dan terang imejnya.

    ReplyDelete
  11. cantiknya bulannnnn....:)
    bagai bulan dipagar bintang

    ReplyDelete
  12. batu meteor tu hidup dak wak...?

    ReplyDelete
  13. gambar bulan tu cukup mengangumkan.......

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen