Followers

Monday, February 18, 2013

THEN & NOW: MAKAM SAYONG


⇧ 1. Hover Off (2013 Now: aBo), Hover On (2009 Then: aQi) ©2013 WakGelas™ 

Bebenornye hari Ahad kemaren wak pon X tau kemana heyyyh.., kalo tanye bini wak tu mestilah dh siang2 malam2 pon cakap nk gi JPO jugakks, ahHHks

Tetibe kemaren ada kawan wak bgtau kawasan makam lama sungai sayong sudah dinaiktaraf upgred makin cantik katanye.. Wak pon teruja nak pergi sbb kali terakhir wak pergi kurang lebih 3 tahun setengah gituu.., Lgpon dulu wak cuma jumpa satu je kawasan makam tepi jalan tuu.., Rupa2nye makam2 yg lain pon xlah jauh sangat X spt yg wak jangka ..,

[+ 2009 - Makam 7 Kota Sayong ]

Dipendek citer, wak pon dh sampey makam 1, makam 2, makam 7, dan makam 12.. tapi wak konpius keliru jugak sbb xde papantanda atau informasi yg lebih terperinci mengenai makam2 tersebut..,menimbulkan byk misteri jugakk.., Wak pon X tahu yg mana satu Makam Raja Sulaiman jugakk., nyengirr



Latarbelakang sejarah. Sayong Pinang merupakan sebuah pusat pemerintahan kerajaan Johor lama semasa pemerintahan Sultan Alauddin riayat Shah II (1528-2564). Kota Sayong tidak pernah diserang dan dibinasakan oleh mana-mana pihak kerana kedudukannya di tebing sungai yg sempit yg menimbulkan kesukaran kpd kapal2 perang untuk mendarat.

Nota gambr Then & Now wak yg atas tu lain drpd yg biasanaya wak buat yee sbb model yg dulu xleh nk bawak jalan2 sbb nak amek periksa pmr tahun nii..,kena byk dok rumah baca buku okayy..,



⇧ 2. Makam Lama Sungai Sayong, between Sayong Pinang and Bandar Tenggara, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 



⇧ 3. Kawasan Makam Sungai Sayong, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 



⇧ 4. Makam 12, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 



⇧ 5. Makam 7, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 



⇧ 6. Makam 2, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 



⇧ 7. Makam 1, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 



⇧ 8. Achehnese gravestone art, Makam 12, Kota Tinggi. ©2013 WakGelas™ 


55 comments:

  1. makam sayong nie kat johor rupanya...remy ingat kat kuala kangsar..sebab kat sana terkenal dgn labu sayong

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat johor dipanggey sayong pinang Kota tinggi yee..kt perak dipanngey Labu Sayong Kuala Kangsar.., aHHhaks

      Delete
  2. Salam,
    Makam ni kira tinggalan sejarah la yer. Nice info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, kesinambungan kerajaan melayu melaka yg dikalahkan portugis dulu..,sejarah Johor Lama yg hampir dilupakann..,tanpa sejarah saperla kitaa .. uuhHUu

      Delete
  3. haha wak...akak tak berani nak berposing dekat makam2 tu...

    mula2 tu igtkan kat perak...yg sinonim dgn Sayong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makk, kat johor dipanggey sayong pinang Kota tinggi yee..kt perak dipanngey Labu Sayong Kuala Kangsar.., aHHhaks

      Delete
  4. Kat Johor rupanya...saya yang orang Johor ni wak..tak pernah lagi sampai ke situ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lenkali balik johor singgahla makk.., dh X semak mcm dulu2 .. cuma papantanda patutnye kena tambah laggikk.,IIhiks

      Delete
  5. Amboi, siyesnya muka orang dalam gambar tu hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu blom tengok muke makk dia yg tgh boring sibuk nak gi shopping JPO jakk., ahHHks

      Delete
  6. biase la wak...gi JPO leh soping....mesti la JPO di pandang dulu...tapi bagus jugak pergi tempat2 bersejarah mcm nieh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhaa., tau xper makk..,tanpe sejarah saperla kitaa., kanns

      Delete
  7. ada guna off-shoe flash ye Wak? Cantiklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep bang mJmP, nais kanns..,eHHHe, tenkiu

      Delete
  8. Kita kena promote lagi wak entri sebegini. Moga2 dpt perhatian pihak berkenaan untuk lebih care kawasan sebegini.

    p/s tension wak...dunia kamera abis (tp kat kedai buku kecik). ptg kang nak singgah kedai buku kat East Coast Mall. kalau takde jugak, mmg wak ler penyebab majalah tu abis... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. psl makam tu lg satu yela tentang batu2 nesan achehnye pon byk dh hancur X dijaga dgn baik jugakk., uhhUUu

      psst. mak nida kalo xde jugak, xper nnti wak leh kirimkan poslaju jakk..,

      Delete
  9. seronok jadi urang JOHOR wak
    banyak tempat sejarah leh di delok YO
    Nice story....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kawen dgn urang Johor la tuu..,ammvoiii

      Delete
  10. Sayangnya tiada papan tanda pengenalan kan. Kementerian Pelancongan kena bekerja keras lagi nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa makk, dorang pon tengah fening tu X cukup data lengkap nak letak papan tanda.., uHHUuu

      Delete
  11. wak, nyegirr tu apa maksudnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud bahasa nyengir tu yela tersengih.., vollee ceqgu?

      Delete
  12. Saya org Johor tp blm smpai sini lagi Wak.. hihihi.. Percaya x?? :P

    ReplyDelete
  13. byknyee makam dia...

    berani gak anak wedok wak posing kat makam ni. ke kena paksa dgn bapak dia??

    ReplyDelete
    Replies
    1. siang2 hari niat yg baik xperla makk., ehhhHE

      Delete
  14. sgt2 berbeza dan byk perubahannyer ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat bangunan je baru, lantai je mozek memancar2 tp kalo xde maklumat penerangan kubur saper2 susah gakk makk., uuHUu

      Delete
  15. Hujan ke waktu ni bro? Sekeliling mcm tak ceria saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, indeed bro.., but the rain was not so heavy that could make the area inundated.. Lol

      Delete
  16. Wak..tq for the info, tempat bersejarah yang kadang2 kita terlepas pandang.
    Anyway, payung tu cantik Wak, terserlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. payung pelangi sbg prop je makk..,ehHHe

      Delete
  17. aQi kena baca buku rajin2 tawwww..nanti score mintak ayah belikan Nikon Full Frame...bahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. abg doc, kamera yg ada pon sekunk xde sape nak pegang..,uhuuuU

      Delete
  18. Signboard Makam Lama Sg Sayong tu Wak...ya Allah..uzur gila!

    ReplyDelete
  19. Ni kalau hantar contest kat Kerajaan Negeri Johor, koman2 pun bley menang tempat ke-2 lagi tawww Wak...kategori: Sejarah. :)

    ReplyDelete
  20. Rajin Wak pergi tempat sejarah gini, napa anak Wak pakai payung hujan ke time tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye mak, tengah ujan lebat tuuu, lgpon ada payong bolehla dipakeyy..eHHHee

      Delete
  21. laa...saya salah baca rupanya, ingatkan makan sayong, rupa-rupanya makam sayong. tak pernah sampe lagi sini, maybe one day, heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maila sini, leh tukar gambr profile kebun teh hijau jadi makam lama.. iHHKs

      Delete
  22. wak..nyong suke gmber no telu..sayu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. timekasehla nyong sukak gmber wak amek tuuu..ehHHe

      Delete
  23. Wak.....

    Kat kg saya.... dekat ngan rumah saya, ada gak kubur diraja tempat sejarah... terkenal dengan panggilan kubur raja.... tahu tak kubur tu jadi apa??

    Jadi tempat orang memuja minta nombor ekor. Sebenarnya tempat tu kalau di jaga boleh jadi tempat sejarah juga.

    ReplyDelete
  24. lor.. ingat sayong hanya ada di kuala kangsar je.. di kampung cik en... rupenye di johor pun ada gak ye...
    lama x jenguk wak.. bzz bebenoo skrg ni

    ReplyDelete
  25. Kenapa modelnyer masam je muka, ni mesti kes kena dera ngan abah dia nih hihihi

    ReplyDelete
  26. salam wak..
    cma baru tau psl mkn ni stlh diperkenalkan wak..
    oooo... *sambil angguk2*

    beza dulu dari sekarang..yg sekarang lebih kemas .mmg udah d upgred.

    awatnya model masam ja ni...? hihi

    ReplyDelete
  27. cantik suasana wak.

    anak wak dengan warna payung dan baju striking mcm kena je dalam gambar tu :)

    ReplyDelete
  28. dah bersih tempatnya yer...20 tahun yang lalu masa ke sana masih lalang dan hutan lagi...harapkan tempat korek pasir (ada lagi ker sekarang?)jer yang jadi penanda kat mana simpangnya...

    Ni dulu antara popular spot untuk orang menurun no. ekor...sekarang tak tau ler...

    ReplyDelete
  29. Dulu masa kecil2 selalu datang makam ni bersama Mak Dan saudara Mara belah Mak sedekahkan Al-Fatihah Dan ambil secebis kain kuning utk dibawa pulang..tapi sampai sekarang masih tertanya tanya kenapa mereka ke sana ??? Yg saya difahamkan sebelah mak saya ada kait mengait dgn keterunan kerabat makam 7 sungai sayong..mak ngah saya telah dapat mimpi suruh dtg ke makam tersebut utk sedekahkan Al-Fatihah dan disuruh ambil secebis kain kuning di makam 7 beradik itu..tapi sampai sekarang masih belum tahu kesahihannya..yg saya tahu mak ngah saya boleh mengubati orang selepaa pergi ke sana..bila dah besar ni baru lah tiba2 teringin sangat nak ambil tahu..dan inshaAllah ada kelapangan saya ingin pergi ke makam tersebut..

    ReplyDelete
  30. Asalammualaikum pembetulan makam7di felda sungai sayong adalah makam sultan alauddin shah dan pembesar diraja .banyak orang tersalah info tentang makam ni sebab tiadanya papan tanda.

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen