Followers

Saturday, February 9, 2013

BECKONING CATS, MANDARINS & GOOD FORTUNE


⇧ The maneki-neko (Japanese: 招き猫, literally 'beckoning cat') is a common Japanese figurine (lucky charm, talisman), usually made of ceramic in modern times, which is often believed to bring good luck to the owner. [+ wikipedia] ©2013 WakGelas™

Kaya! Kaya! Mari! Mari! 

Esok dah raya cina tahun ular heyyh..,

Patung kucing melambai2 diatas kita selalu nmpk kat kedai2 shopping complex bisnes org2 tionghua cina kann., tapi sebenarnya ianye berasal dari Jepun yg dipanggil Maneki Neko, atau Beckoning Cats, atau Kucing yg melambai, gituu.., uhhuu

Wak dah carik satu key Ell tak jumpa kat KLCC hatta kat Ampang park pownn X namfak.., sibbaik dlm web wak tjumpa ada org beli kat Paradigm Mall PJ yee.., ada org soh pegi kat the Curve (wtf ?) .. bila wak bkejaran ke Paradigm Mall pestaim memey ada sah kedai Maneki Neko tu jual seramik tapi xde yg gerak2 tangannye., wak dh putus asa, tp sibbaik gak masa wak nk balik ternampak satu kedai ni memey ada jual yg gerak2 tangan jugakkk tapi ahsoh tu punyela sombong marah2 wak bile tanye brape harganyee.., 'Lu tengok sendirik bawah dia laaah!', suruh ahsoh tuu.,, uhhu,dia ingat orang jawa melayu matcham wak ni pakey kopiah xleh beli patung hiasan gituuu.., uHUUu

Nota. Patung kucing melambai diatas bukanlah patung penyembahan topekong tokong yee., dan buah oren mandarin tu pon bukan untuk penyembahann jugakk, tu oren tuk mamam jakk., nyam nyammm

73 comments:

  1. Replies
    1. silakan monggo singgahh blog wak nii..Ihikks

      Delete
  2. amboiii wak melambai-lambai gitu...

    ReplyDelete
  3. Isn't it just unique, the Malaysian way.

    Happy holiday, bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhaa., Malaysian Gangnam Style..

      u too bro bahh..,

      Delete
  4. comel je lah tgn patung tu gerak2.. melambai2 eh..

    ReplyDelete
  5. Memang kita tak leh beli ke patung tu.....???...err...tak yah beli lah.....beli limau sekotak dua....campak kat sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. siannye kebulur nk mamam limau ke bro .. harhar2

      Delete
  6. Wah hebatlah Wak ni, pertandingan seni visual terbuka kategori fotograpi tempat je dua tue :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xlah hebak maner, tempat dua jee.., uuhuUUU

      Delete
  7. ade org ckp..ptung tuh untuk tarik plaggan bg kpecayaan org cina..bg lucklah ktekan.hehe...

    ReplyDelete
  8. tgk gambar kat atas ni.... memang teringat. patung utk panggil rezeki dtg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo letak kat blog wak ni mesti rejeki datang melimpah2 ruah kanns.., aminn

      Delete
  9. Wak tak cite pun harganya... Berapa harga seko maneki-neko tu wak? Ke ahso tu tak bagi tau sebab wak orang jawo x boleh beli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhaa., yg besor sikit tu RM18, yg kecik tu RM11.. ahsoh tu tgh begegas nak gi birak toilet masa wak tanye tuari..,soh wak tengok sendirik bawah patung tuu..,uhUuuu

      Delete
  10. Comel jer patung tu...siap melambai tangan lagi tu...

    ReplyDelete
  11. tahun ni takde pulak org hantar ke rumah buah limau berkotak kotak T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. bz agaknyerr org2 tuuu.., uhhuu, macam mnungu masuk mminang jakks

      Delete
  12. assalam WG..takmo makan limau banyak2 tau nanti batuk.. ;)
    cutenya kucing yg melambai2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mama tuu.., x mamam linau pon leh batuk jugakks.. ihhiks

      Delete
  13. wak..bole ajar tak nk bg gambar tu gerak2..nmpk hidup jer.

    ReplyDelete
  14. wak..kalau ada limau lbh2 tu...hantar2 la kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak gi je Giant ke Carefour ke byk limau mlimpah2 .., ahhHks

      Delete
  15. kucing tuh nampak macam tengah ketuk pintu.! hehehe... nak mintak masuk agaknya, yer.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. xlah bang, kucing panggil customer masuk kedai yg empunyee.., kucing pemanggil rejeki katanyeer..,ehHHHe

      Delete
  16. Betul la wak...selalu nampak kucing ni kat kedai kedai cina...dia memang panggil vustomer mai...hehehe

    ReplyDelete
  17. baru nak sajes kat curve...hari tu remy nampak kat situ.....he3....
    comel wak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la naper mesti kat the Curve jugakk? macamla tempat lain xde nak juall,..,uhHUu

      Delete
    2. he3......tempat lain pun ada wak......semalam kat sunway pun remy jumpa.......he3

      Delete
  18. Wah..wah....Wak semakin hebat sejak round NJowo ni,
    Gambarnya saja boleh nglambe-nglambe
    Kalau gambarnya Maya Karin ketawa boleh juga ya Wak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo wak letak gambr Maya Karin ngguyu mgilai2 takut konco2 wak takut wedi arep mlebu mampir neng blog wak ki.., ekKKee

      Delete
  19. Salam wak..Gong Xi Gong Xi..manyak makan limau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cikHLiza tuu, adalah mamam limau oren tuu 5 - 6 biji sehari.., iHIiks

      Delete
  20. Singgah sini wak...apa makna gelas dalam diri wak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gelas sbg wadah meletakkan sesuatu yg berfaedahh..,iHHikks, vollee?

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  21. Replies
    1. ahhha., sape yg wak ni, ko ke haku? uuUHuuu

      Delete
  22. Hola Wak!

    Aiyoook! Bergeraklah patung tu dlm gambar tu! Tergezuttt ahkak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa akak ni, gerak skit pown dh melatahh.., kowserr., ehhHe

      Delete
  23. Cuba tahun depan wak cari kucing yg bole kopekkan limau pulak... Senang hidup wak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada x kucing yg leh updetkan blog wak ni..,iHHikks

      Delete
  24. Replies
    1. gong xi fa cai bro thomas.., and happy holidayy yee

      Delete
  25. kucing lambai-lambai wak suruh wak beli dia ya!

    ReplyDelete
  26. WAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
    lama nya Na x singgah blog ni..
    dahhh berumah baru blog Wak..
    huhuhuhuhu NICE!!!!

    anwy hpy holidayyy n Gong xi Fa caiiiiiiiiiiiiii =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper na yg jelitt tuu.., blog wak x fofulert fownn.. uhhuu

      Delete
  27. pakai bateri AA ke AAA kucing ni Wak? :)

    ps: figurine doctor complete with stethoscope mmg saya tak pernah jumpa la Wak...cubalah cari kat THE CURVE...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni x pakey bateri pon leh gerakk2.., naper? x pecayer?

      Delete
  28. cantik..camner wak buat gambar bergerak2 tu..:-)

    ReplyDelete
  29. wak sido tukku po orak? Pirang ringgit koceng ku'i?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wes tuku la kang, seng cilik telung las ringget, seng gedi walu las ringgett.. nopo kang? arep tuku jugakk? ahhks

      Delete
    2. Orak opolah. Enko wong cino orak entok .... hehehe

      Delete
  30. salam wak. sy pun datang singgah ni.. :)
    selamat cuti-cuti CNY!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam salam wahh silakan mampir singgah pondok buruk nii.., iihHiks

      Delete
  31. Kucing tu panggil duit kita. Hihi.

    ReplyDelete
  32. Ooo kucing mlambai ni selalu nampak jer kat kedai. Tp biasala wak ,time nak tu mesti susah nk jumpa. Time xnak,berlambak2 jumpa

    ReplyDelete
  33. salam wakk.hihi..pic ni gerak2 la..
    jakun cma!
    cma x tgk patung kucen tu.. cma tgk trofi yg kat sebelah tuuuu :)

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen