Followers

Tuesday, February 26, 2013

DATO SIAMANG GAGAP

⇧ Situated in the vicinity of the Seremban Lake Gardens is the state library which used to be the State Secretariat Building. Built in 1912 by B.P Habback of Britain with the assistance of the state Public Works Department, this stately building reflects the colonial architecture of a bygone era. ©2013 WakGelas™

Tahukah kawan2 tiadalah tempat2 menarik di Negeri Sembilan untuk menangkap landskap fotografi yee kecuali semuanye tidak menarik belaka. Harhar2. Direct to the point je kanns. Abesla wak pasni berlumba2la akak2 anon dan abear anonns nak tikam2 bakang wak yg mrapu je nii..aHHdoiii

Tlebih dulu wak mintak maap naa pd makcik2 pakcik oghe2 nogori dan kaum kerabat. Sebenarnye dh lama wak cuba mencari bangunan sejarah atau masjid di negeri sembilan yg kedudukannya baik ditembak diwaktu senja atau diawal pagi. Wak pon teruja gak sekang nak tangkap gambr starlights nmpk buruj jugakk., Yg ada cumalah istana seri menanti dan muzium negeri, tapi kedua2nye tidak boleh diterjah diwaktu malam yee - kul 5 dah tutup, aper barangggs?

Tahukah anda juga bhw kedatangan Raja Melewar (Raja Negeri Sembilan yg pertama) adalah kerana dijemput. Ini adalah kerana pd ketika itu Negeri Sembilan belum lagi mempunyai Raja dan tertakluk dibawah kekuasaan Raja Johor yg berada dlm keadaan huru hara akibat serangan Acheh dan Bugis.

Pasal tajuk pula. Siapa Dato Siamang Gagap? Ahhhhakk, nanti2la wak citer lagikks. Wak dh fenatt nak titunnn..,Ihikks..,

53 comments:

  1. haha, pantai port dickson ok jugak kan

    kite suka permandangan pantai lagi :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantai port dickson memey chantik okay , tp wak nk carik yg ada masjid atau bangunan sejarah tepi laut ghituuu..,uhhUUu

      Delete
  2. alamak wak xkn nk blaja sejarah ni? BK xminat sejarah

    ReplyDelete
  3. ni wak shoot tengah roundabout kan.. macam bahaya je tengok pengantin2 yang suka shooting kat sini... nampak gaya kena roam lagi cari semua masjid he he.. tempat sejarah tu kena google lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni je tempat yg menarek dan tertarek mak sukak sukakk.., ehhEe

      Delete
  4. jemput datang ke kedah wak...byk yg wak boleh tembak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak baru je pi pantai merdeka makk.., ahhakks

      Delete
  5. hehehe..wak...marah orang negori nanti wak...istana Seri Menanti kat Kuala Pilah tu pun cantik wak tapi tutup lepas pukul 5 jugak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhaa orang nogori x marahh tapi nasehat tapii.. ehhEe

      Delete
  6. cantik gambar tu Wak, suka tengok, tentu seronok 'merakam sejarah' kan Wak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhaa., kena ulang nii - tanpa sejarah saperlar kita.., kehh

      Delete
  7. Cuba wak terbang ke Sabah....gerenti puas hati....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid negeri KK pon chantek jugak bahh..,ahHHaks

      Delete
  8. PHOTOO PHOTO DARI JARI WAK memang kelezzzz :-)
    AI LIKE....

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde maknenye laike jeeeew.. kahh

      Delete
    2. ala wak.....
      Pujian ikhlas ni taw dari DB ni

      Delete
    3. xde maknenye pujian ikhlass jeewww.., pooodahhh

      Delete
  9. memang pun tak best! kah kah kah
    gambar air pancut tu saya dah ambik ..siap ber ND filter lagi...kah kah kah..
    gambar taasik kat taman tasik somban tu pun, alahaiiiii..layu aja tasiknya....kah kah kah..

    ReplyDelete
  10. cantik tu Daulat Tuanku tu berkelip kelip..
    betul Wak kata, kat N9 selain dari Port Dickson, tak banyak tempat yang cantek utk di tangkap gambarnya..

    ReplyDelete
  11. As salam wak,

    Hamboiii... sedap ye mengata negeri org! Haaa ni org nogori dtg nak tikam!!

    Kata orang tak kenal maka tak cinta... Hambekkk... :p

    Hehehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2.. mak beranila tikam sbb mak kan jauh dimata tuuu.., nnti balik dr peru wak nak FM peru lagikks.. ihhiKKs

      Delete
  12. Wak kena masuk suku.. dulu, baru tau kat mana tempat yang cantik dalam NS ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk suku dulu? x phmla wak nii..,uHHuu

      Delete
    2. sape yg kawen ngan org negori kan kena masuk adat pepatih.... tu kan dipanggil masuk suku

      Delete
    3. haha2.., wak pon mula2 ingat camtu jugakk..,aHHks

      Delete
  13. Kecik ati oghang negori cakap tak ada tempat menarik untuk ditembak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak dh mintak maap yee., xmoh trime xper.., uuhUUu

      Delete
  14. Salam wakkk

    Rmh minang cntik gak wak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik wirda yee., orang minang memey cantekk.., eHHHhee

      Delete
    2. ishhh...wak nih...sy kata rumah minang...org perak lagi cantik wak...huhuhu....

      Delete
    3. harhar2, tauuuu, wak sajerr jeeer.. ;-D

      Delete
  15. Mak Neng datanggg..Amboi wak..nnti kena masak lomak cili api dgn org nogori tak takut ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuyohhhh.,garangnyee makneng nii..,iHHIks

      Delete
  16. Ibuhani pun org nogori jugak tau! Wak jgn kata kampung NS den x cantek! X kona mako x centa tau...... :))))))))

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. timekaseh mak kesuma.. tembak2 jeeer.,eHHhee

      Delete
  18. ehem mama selalu ke N9..ke`PD` je wak.. ;) cantik pic. tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd pown chantek jugak mak pantainye tapii..,iiHHiiks

      Delete
  19. wah .GIF
    lawanya burung2 berterbangan
    ^^

    ReplyDelete
  20. ha'a lah..mmg tak menarik...Lariikkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  21. Elok Wak tangkap gambar batu-batu kat air terjun Ulu Bendul.
    Betul juga Wak cakap tu, memang kurang lokasi yg menarik di sana,
    PD pun dah serik nak datang lagi sebab jalan kat situ busy benor
    Tak sesuai nak menyeberang, darri chalet ke pantai, sibuknya
    Macaman nak cari ketenangan, kalau asyik nak jaga anak aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. air terjun ulu bendul wak x sampeh lg la kang.., ehHHee
      mungkin next time kang cikgu matsom kena try Tiara Beach Resort tuuu, xyah nk lintas jalan.. ahhHa

      Delete
  22. Replies
    1. tenkiu bro luqman.., ehhHe, tembak2 jeer

      Delete
  23. salam wak..
    fuh..gambr tu bergerak2 mcm real..
    cantik tembakan wak ni..

    huhuhu.. hmmm org negeri kene amek port la ni..
    :P

    ReplyDelete
  24. Waaaaaakkkkk!!!!!! Haip! Haip... Biasa nie.. Nak kena rotan yer, kutuk negeri kita. Nie ha, anak separa jati N9. (Separuh lagi, Jawaaa..heheheheh). Nasib baik puji PD. Ada ampun sket. Y not try ambik gambar rumah api di Tanjung Tuan. Kena gigih mendaki jer lah. View ohsem dari puncak tu. Plus, kalau nasib baik, dapat tengok pusaran air laut dari tebing tu.

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen