Followers

Wednesday, November 21, 2012

SOME LEFTOVER PHOTOS FROM RECENT VISIT

⇧ 1. Krating Daeng aka Red Bull, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™

ASl'kum semuanyeee shbtakuu semua.lame wak X tulis blog ,biasalaaa adat bzz bangatt..tpi masih windu ngan teman2 wak dkt blogger nii..mcm kuku ngan kulit...weiii

  masih X abes lg citer psl Pontianak yeee.., harap2 kekawan X bosan2 jugakkk ahahkks.., lantakklaa cuma wak nk citer kejutan budaya cultural shock gitu masa wak bpegian indon X kirala Pontianak ke Batam ke Bali ke Yogyakarta ke.., eeHHee, ni yg wak ingat jee wak tuliss [+ 41 photos total ]

Entri wak yg lepas tentang wisata ke Pontianak, Kalimantan Barat:
9/11/12 - Panggilan Pontianak: The Prelude
 11/11/12 - Panggilan Pontianak: On Arrival
12/11/12 - Panggilan Pontianak: The Blue Hour
12/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 1.1 - Tugu Khatulistiwa
12/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 1.2 - Makam Kesultanan
12/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 1.3 - Istana Kadriah
12/11/13 - Panggilan Pontianak: Hari 1.4 -Masjid Sultan Sharif Abdurrahman Alkadrie
 13/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 2.1 - Mempawah
13/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 2.2 - Kota Amoi (Singkawang)
13/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 2.3 - Sambas
13/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 2.4 - Tugu Kota Mempawah
13/11/12 - Panggilan Pontianak: Hari 2. 5 - Pasir Panjang

14/11/12 - Selamat Tinggal Pontianak
15/11/12 - Postcard dari Pontianak
16/11/12 - Panggilan Pontianak: Post Budget
17/11/12 - Batu Pontianak
21/11/12 - Some Leftover Photos from Recent Visit (Pontianak)





1. Ah-See itu air cond ye pakk, ahakss
2. Jeruk Tebas itu Limau manis atau buah limau asal dari Tebas yg popular di Pontianak
3. Danau itu Tasik
4. Krating Daeng itu Red Bulls atau Livita jugakk
5. Kepiting itu maksudnya Ketam, kalo udang?
6. Peh-peh sebutan dari P-P, maksudnya Pergi dan Pulang.. ahhaks
7. nnti tambah lagii yee

Wslam dari Wak Gee yg jauh di mato shbat2 yg sudi komen2 Wak di sni.
Tq utkk muu.. muahhsss for youu.. ptuiii

⇧ 2. Ferry Jetty Sungai Kapuas, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 3. KFC Colonel Rice, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 4. Pontianak Family Photograph, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 5. Going to school, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 6. Market by the road side, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 7. Garuda Hotel, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 8. Bus stop and the purple-shirt man is waving at me, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 9. Jembatan Sungai Kapuas Bridge, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 10. On Jembatan Sungai Kapuas Bridge, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 11. It's a challenging task to find petrol for the car and yet the driver had to cross the busy road to buy 3 bottle of BBM, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 12. On Jalan Pontianak to Mempawah Road, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 13. On Jalan Pontianak - Mempawah Road, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 14. Under construction building, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 15. A road accident in the morning, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 16. Motorcyclists rushing for the petrol, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 17. Bechaks or tricyles, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 18. Three ladies trying to cross the busy road, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 19. Queing for the BBM petrols at limited supplied gas station, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 20. A pile of Rambutans, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 21. Nasi Goreng or fried rice lunch, Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 22. Dome decoration of Masjid Jamek Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 23. Pandans Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 24. Local house, Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 25. Rushing for sunset at Pasir Panjang beach, Singkawang, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 26. Water tank, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 27. Local road side view, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 28. Welcome to Post Office, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 29. A local baby and his mother, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 30. Cendol and mineral water, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 31. An indonesia teh botol (bottled tea), Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 32. Masjid al Muhajirin and Tugu Khatulistiwa, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 33. Jeruk Tebas, Limau Manis from Tebas, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 34. le Ponty, Jalan Gajah Mada, Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 35. Blue Topaz (Rp 1,500,000), Pontianak airport, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 36. Amethyst (Batu Kecubung), Pontianak airport, Kalimantan Barat, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 37. Please clean-up after yourself, Jakarta airport, Jawa, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 38. Orchids inside Jakarta airport, Jawa, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 39. Beautiful flowers inside Jakarta airport, Jawa, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 40. A hot news from seberang related to your country, Jakarta International airport, Jawa, Indonesia. ©2012 WakGelas™
⇧ 41. Above Tanjung Tuan, Cape Rachado, Malacca. Home Sweet Home. ©2012 WakGelas™

47 comments:

  1. Gambar last tu view sangat cantik...
    Saya kalau naik flight... mesti dok kat sayap... Esok giliran saya nak fly ye Wak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh sonoknye nak terbang sokmo tuuu.. eeHHee

      Delete
  2. As salam wbt Wak!

    Apa khabar? Vavavaa...ke Pontianak sudah ye wak... jumpa hantunya tak? ngeee....

    Bagaimana layanan org di sana? Ok tak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam jugakk.., hantu X jumpa, layanan org Pontianak oke jeeer .., eehHHee

      Delete
  3. wahh best la wak!! sume gambar menarik....dpt tgk suasane kat sane...lieya tak penah lagi sampai sane..setakat bandung tu pernah ler....menarik jugak kan...tu bagus berjalan tempat org...dpt belajar budaya mereka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak pon blom smpi bandung jugakkk.. Uhhuuuu

      Delete
  4. sya suggest kt wak pegi la bandung, jakarta dgn bukit tinggi..
    bukit tinggi sejuk ckit..
    best tgk suasana kt sna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhaa, tenkiu tenkiu,. nnti wak letak dlm list.. ihikks

      Delete
  5. wah wak..sungguh menarik perkongsian gambar2 ini..sy pemnat fotografi wak dah jadi...eeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhee timekaseh la sukak foto wak yg amatur nii..

      Delete
  6. Puas! Sgt puas tgk foto2 Wak kali ni...

    Wak try tak naik bechaks tu? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu penah try kat jogja (borobudur), beca sempit, x muat bontot nek 2 orang.. ahhahKs

      Delete
  7. wah....sampai macam tu sekali diorang nak isi minyak kat sana ye wak! Adoila...ada juga berita pasal Malaysia ya di sana tapi macam tak sedap je beritanya..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa.., ujan emas kat negeri sendirik jugak yg best kannn.. ehhe

      Delete
  8. anna teringin sangat nak g indonesia.. bila la agaknya dapat ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ade rejeki jodoh Allah tentukan dptla keseberang.. jgn ke lombok sudahh.. wak gurau2 je ye..,ihikKs

      Delete
  9. rasa rasanya sama aja experience kalau nak isi petrol ni kan..saya kat Bali dulu pun macam tu, beli petrol tepi jalan, tuang tepi jalan macam van tu..hahaha..Supir tu charge Wak berapa sehari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Bali wak X hingat (ihikss), tp masa kat Siem Reap mcm gitulaa..,

      sepatutnye dlm bandar sejam 50 hibu .., tapi supir yg wak pakai ni mcm bangang je smpi tnye wak balik baper pulookss.. tp masa gi mempawah, singkawang, sambas satu hari dlm sejuta rupiah jeer.. ehhhhee

      Delete
  10. Nengok gambo macam best.

    Serius cakap bersyukur sangat2 jadi rakyat Malaysia, ai tak perlu beratur panjang cam tu utk isi minyak speda...ekekee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa, rasa mcm ujan emas kat negeri sendiri kanns.. ekkkKE

      Delete
  11. hebat gila dorang nye tangki air tu.., berkarat tak paip dia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg berkarat paip umah wak jee yee.. ammboiii

      Delete
  12. nampak overall pontianak jibam jibam tu macam mana. tak menakutkan langsung. kecuali bab beli petrol. good job wak! eh... ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. leh nyanyi suwa suwi kemuning tak budak gB tuuu.. ekkkKEK

      Delete
  13. 19- Nangis nak isi petrol
    20- Agak-agak kalau cangkung sambil makan sekilo rambutan, makcik pontianak tu perasan tak?

    22- cantik banget!
    36- ganti buah kabung dalam ABC best gak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xyah nak isi petrol, wak nak tangkap gambiran ni pon nangis jugakkk.. ahakKKs

      Delete
  14. Bestnya pasar kat itu..meriah....kalau sebut nama Cam seram ja kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasar meriahla sangatt..

      jgn sebut bukk, nnti ikut pulangg.. ahhHHaaks

      Delete
  15. Replies
    1. kat kampong ciku kat papua niugini tu panggil ape pulakks.. ahskk

      Delete
  16. wah.. bestnya.. teringin hendak ke sana lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama boni yg kacak memey sesowaila dgn pontianak yg chantekk.. ehhhe, pegi laaa

      Delete
  17. sedapnye kfc colonel rice tu,,kt sini xde pulak ye,,

    ngn cendol tu,,memg menyelerakan,hehe terliur lah wak gelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini kfc kita ada nasi ayam, kt sana nasi kepal xde kuah sedap juga makan dgn ayam goreng potong2 campor sosnyeer.. ehheee

      Delete
  18. wah, menarik sana wak. pic pun nice. bila la nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi masa hari perayaan agak meriah kt sana,,, ehheeeks

      Delete
  19. Great pics as always.

    I know "Danau" is lake/tasik. Quite used to this term.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak pon tau gak tapi kekadang bila smpi kat sana jadi blur pulookks bahh.., uhhhuU

      Delete
  20. wak nasi kfc tue nmpk sdap sgttttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu nasi kepal kalo X biasa memey Xleh nk telan yee.., tp kalo dh try sekali dgn sos ayam goreng tu memey mancongkam.. ekkKKEe

      Delete
  21. Haah dh agak ramai yg nk komen kfc tu.. lain ye.. n nmpk sedap

    ReplyDelete
  22. Sungguh rajin Wak upload gambar... Tq Wak sebab kongsi dengan kami.. Nampak sedap menu KFC tu.. Pernah pergi Batam je.. itu pun dah lama..

    ReplyDelete
  23. nampak bestnya suasana di sana... gambar2 pun cantik la... tergoda!

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen