Followers

Friday, December 28, 2012

PROJECT 50MM - DAY 35 (NIKON 1 J1 REVIEW)

⇧ Nikon 1 J1. ©2012 WakGelas™

Dh beberape minggu kawan sak opis wak tu beli kamera compact camera Nikon 1 J1..,bukan xde camera compact tapi Xmoh beli dslr sbb besar gedabaq .. tp kalo orglen nk bagi dslr free dia nk pakey jugakkk.., ekk elehhh

Jadi, wak gatall oops wak teringin la nk test drive review sikit kamera compact Nikon J1 nii, wak bawak balik umah jalan2nns sehari semalam wak tembak2 je lebih kurang..,

Pengalaman wak pakey Nikon 1 J1 nii rasa sesowai tuk pestaim kamera compact yee.., kalo dh ade kamera compact yg lain pakey je la sampey ada bajet nk beli kamera lebih baek dslr ke aper.., tapi kalo nk beli kamera compact yg terbaek beli je fujifilm terlatest X-E1 ..,itu jeer

Note. Project 50:- 50 days, 50 photos with a 50mm lens. Simple concept but to actually complete this project at a reasonable standard takes some serious dedication, personal motivation, oh & good friends help too. - Rick Nunn

Please click Readmore to see more pictures on this entry..,



⇧ The Nikon 1 J1 predictably outperforms point-and-shoot competitors, but can’t beat similar cameras from Olympus and Sony. - Digitaltrends. ©2012 WakGelas™


 
⇧ The Nikon 1 J1 is a good camera for beginners, it's not so well-suited to serious amateurs. The J1 is a very small, high-quality, discreet and generally fast camera but its interface is quite clearly not geared toward users who like to take full control of the picture-taking process. - Photographyblog. ©2012 WakGelas™

41 comments:

  1. Hay wak..kalau nak dslr yg baik dan paling murah kan ..apa yg sesuai?..especially yg macro nya bagus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak..sekang kamera baru Nikon D3200 pon dah baik..,psl macro tu bagus bgantung pd lens-nyee yee.., ehheheE

      Delete
  2. Amboiii kemain lagi Wak promot kamera ni... yg ni wak tak nak buat hadiah giveaway kew??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak X promot kamera ni, tp wak review jakk..,tuk rujukan korang mana tau ada sesape nk terbeli keeew.. eKKKee

      Delete
  3. kecik...senang boh dalam handbag...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde maknenye makk kalo dlm handbag ada 2-3 bijik kamera compact gituu..,uhhHUu

      Delete
  4. saya kan wak...teringin nak beli Samsung Galaxy Camera tu sebab tangkap gambar terus boleh share ngan kawan2..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli je la Samsung Galaxy camera tu makk.. ahHHKs

      Delete
  5. Maknanya, orak sesuwei untuk amatur (perasannnnn nyong). Sekadar untuk beginners jer. Macam nyong iki wak, suka tangkap gambar food, kamera compact apa yang sesuwei? Senang men penak masuk handbag. Sekadar gambar makanan yang cantik walau di tempat yang pencahayaannya tak bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mbakyu, duet mu kan pirang2, tuku waie fujifilm x-e1 .. ehhhee

      Delete
  6. Suka kamera yg kecik2 je Wak mcm orgnya...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. janji leh tangkap gambor yee makk.. ehHHee

      Delete
  7. cntik jgk hasil dr camera ni wak. ok jgk laa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. okla kalo xde kamera compact yg laeen.., uuHHuu

      Delete
  8. saya teringin nak kamera handphone ajer tapi canggih mcm dslr. ada tak orang nak buat :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak X baca berita ke? sekang dh ada handphone Samsung Galaxy tuuuui

      Delete
  9. Saya dah lama tak pegang DSLR wak!
    Saya guna iPhone aje.
    Senang nak edit.
    Senang nak post.

    Salam hari Jumaat wak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhaa, asal doc bahagia dan leh updet blog yee..,, salam salam jumat jugakk

      Delete
  10. saya tak berapa pandai pasal nikon sebab dah terbiasa dengan canon. so far, gambar ok jer tengok, tapi untuk betul-betul cantik kena dslr jugak lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak lagi chantek pakey dslr full frame bro.. ehhHHee

      Delete
  11. adeh wak fail la pasal kamera ni...belasah je amek pic guna kamera henpon cap ayam...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak pon ada henpon cap aiYam jugakkk..,ihiKKs

      Delete
  12. setuju ssgt wak..

    pd ayu cantik gambar selain pd lensnya.. bgantung kreativiti si tukang shootnya

    ReplyDelete
  13. interchangeable camera bukan compact lah wak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo bukan dslr dan X boleh masuk poket suar xde maknenye kanns.., kahh

      Delete
  14. saya pon gne camera nikon ni , especially time na travel , mmg the best laa, tayah bwk berat2 , huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp lens tu terbonjol tu xleh masuk poket suar kann.. ehHHe

      Delete
    2. alaaa , lens dua tuu mmg wajib laa ada , hahaha klau na msuk poket , use samsung galaxy camera laa, huhu

      Delete
  15. tak pernah terfikir nak beli compact cam Fujifilm la wak, sebab selalu associate Fujifilm tu dgn filem gulung...wakakakaka...Mmg saya nak carik sebijik compact cam ni, kadang2 lenguh jugak nak usung dslr gabak ke hulu ke hilir..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tak, ikut je cam drzoul pakey henpon je tangkap gambar upload dlm instagram jeeer.., ehhHHE

      Delete
  16. cantik juga gambar2 tu walau bukan dslr..

    ReplyDelete
  17. saya tak pandai guna camera canggih manggis ni wak

    ReplyDelete
  18. ambik gambar dengan nikon nikon kecik ni pun comel juga kan wak hihi

    ReplyDelete
  19. jemput wak gelas join
    Kertas bahasa jawa#2
    Dengan kehadiran wak gelas,akan betambh meriah sessi tesebut.terima kasih.

    ReplyDelete
  20. wakgelas,
    maaf anda adalah mangsa Tag aku . hihi :D

    http://kamihardsman.blogspot.com/2012/12/25-random-facts-about-me.html

    ReplyDelete
  21. Bagus jugak guna compack camera ni. orang sekarang nak semuanya kiut miut. dslr cuma untuk orang yang buat bisnes ambik gambar je.

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen