Followers

Friday, December 21, 2012

PROJECT 50MM - DAY 28 (SOME LEFTOVER PHOTOS FROM RECENT TRIP)

⇧ 1. Yaasir at Senai International Airport, Johor. ©2012 WakGelas™

Ini adalah gambiran terakhir semasa wak balik kampung cuti2 rumah panjang Sarawak kemaren yee.., (41 photos total)

Sebenarnye banyak dah berubah dr segi kemajuan rumah panjang itu sendiri sejak beberapa tahun yg lepas. Tapi yg paling ketara yelah kuasa elektrik 24 jam yg selama ini bergantung pd mesin generator yg hanya dipasang sebelah malam saja. Juga adanya talian wifi (projek kampung Tanpa Wayar) ditengah2 hutan belantara, walopon Cuma tefon line wilayah Celcom saja yg tercapai. Syukur je kann.

Nota pembaris patah. Gambiran dibwah wak gune lens campuran cacamerba 50mm dgn wide lense wak jugakk yee.. Utk rujukan wak masadepan jakk..

Note. Project 50:- 50 days, 50 photos with a 50mm lens. Simple concept but to actually complete this project at a reasonable standard takes some serious dedication, personal motivation, oh & good friends help too. - Rick Nunn

⇧ 2. Buah Isu and Pakan (not Durian), Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™

Read more utk lihat gambiran yg lain ...


⇧ 3. Relaxing at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 4. Wooden bench on the entrance of Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 5. Yaasir at Kampung Kabong, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 6. Yaasir, aQi, jampung (cousin) and nimong (cousin) at Persatuan Nelayan Kawasan Kabong, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 7. We are going the rough beach of Pantai Grigat, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 8. Yaasir silhoutte at Grigat Beach, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 9. aQi, nimong(cousin), jampung (cousin) and yaasir during sunset at Grigat Beach, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 10. Small sampans jetty at Roban river , Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 11. Sekolah Bahasa Malaysia, Saratok, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 12. Chinese Temple, Saratok, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 13. Boat resting at Sarikei Terminal Satu, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 14. jampung (cousin), aQi, yaasir (background) and nimung (cousin) at pineapple monument, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 15. Yaasir and pineapple monument at Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 16. Balqis and iban traditional costume at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 17. Balqis and iban traditional costume at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 18. aQi (left) and Balqis with iban traditional costumes at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 19. Balqis, their grandmother (center) and aQi with iban traditional costumes at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 20. My mother inlaw at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 21. Balqis and iban traditional costume at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 22. chilli plant at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 23. Balqis and iban traditional costume at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 24. Balqis and iban traditional costume at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 25. Buah Paoh, Balqis and iban traditional costume at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 26. Yaasir at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 27. Kampung Tanpa Wayar, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 28. Yaasir at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 29. Brazil Button flower (Centratherum punctatum), Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 30. Yaasir at Rumah Panjang Sedi, Sarikei, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 31. Ferry Terminal, Sibu, Sarawak. ©2012 WakGelas™
32. aQi at Chinese Temple, Sibu, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 33. Chinese Temple, Sibu, Sarawak. ©2012 WakGelas™
34. aQi and Yaasir at Menara Wisma Sanyan, Sibu, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 35. Balqis at Restoren Islamik Balkis, Sibu, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 36. Balqis and her father at Sibu Gateway, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 37. Sibu Gateway, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 38. aQi, yaasir (sulky mood) and Balqis at Sibu Gateway, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 39. Sibu Gateway (Pintu Gerbang Sibu), Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 40. Sibu Lake Garden, Sarawak. ©2012 WakGelas™
⇧ 41. Sibu Airport, Sarawak. ©2012 WakGelas™

57 comments:

  1. wahhh cantik semua gambar ! Teringin nak pergi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi je laa, dh ade org ajak blomm.. iHHIks

      Delete
  2. Wak..kagum betul dgn mata wak ni.. Rasanya kalau mata yg berseni mmg macam2 hasil seni menarikboleh dihasilkan...macam wak..
    Seronok balik kg ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik kampung yg singkat jee.. sonokla sikit.. ehhhEe

      Delete
  3. Hola Wak!


    Cantiknye hasil tembakan wak! Ralit saya tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh dh ckp hawaii dgn wak yee.. ehhhe, tenkiu mak yg jauh dimate tuuu

      Delete
  4. cantiknya wak,isi durian tu lain pula warnanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah spesis durian tapi lebih kecil dan rasa matcham cempedak jugakkk.. wak rasa pon kurengla skit.. aHHHHks

      Delete
  5. awal pagi dah tgk kecantikan,terang mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dan timekaseh sudi singgah mampir blog mrapu wak ni jugakkk.. aHHks

      Delete
  6. wah.. bestnya.. dulu2 anna ada kenal seorang kawan duduk sarikei tapi entahlah mana dia menghilang..hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhaa.., dulu2 mana ade FB ke blog ke makk kann.,

      Delete
  7. Replies
    1. tu bukan durian, tapi buah isu dan buah pakan, sama spesis dgn durian tp rasa mcm cempedak.. ehhhE

      Delete
  8. wah...sgt mengkagum ngan gnr2..hehehe..sgt cantik..gbr duah isu dan pakan tu mcm durian..rasanye sama cm durian jg ke wak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lidah wak rasa keras matcham buah cempedak yee.. uHHuuu

      Delete
  9. 1st time tgk buah isu tu..
    cantiknya gambar2 kt blog ni...kagum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah isu pakan tu mcm durian jugakk, tp warna isinya kaler jingga ye, dan keras sikit dan rasa macam cempedak jugakk.. ahhHHKs

      Delete
  10. Wak ... org rumah panjang tu penganut apa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik SR, org iban penganut agama Kristian yee..,

      Delete
    2. Oooo adik ipar saya orang Bungin dekat Spauh. Saya pernah round rumah panjang dekat2 situ ... rumah panjang kat situ kotor

      Delete
    3. yep, rumah panjang mertua wak ni memang taraf kebersihan A ye macam restoran KFC jakk.., X semua rumah panjang bersih.., ikut kemampuan keluarga rumah panjang itu sendiri..,tp tengok rumah panjang sedara mara tempat laen yg daif pon sian jugakkk.. UHHuuu

      Delete
  11. 1. Yassir pernah kena chicken pox ke?
    3. Kalau main lumba lari, best ni...
    Setiap 10 minit dia orang sapu lantai rumah panjang ke? bersih je, licin
    13. Awan itu! awan itu!!
    27. Tak mau tinggal sini
    31. Mula jatuh cinta dengan awan

    1-41. Terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak sudip, bukan yassir je tp satu rumah kena chicken pox ye wak pon kena chicken pox jugakk.., dulu ade wak citerr yee..,

      timekaseh mak krn sukak gambiran2 wak tangkap tembak2 jeeew.. ehHHe

      Delete
  12. Baru nak tanya kenapa durian kaler tu rupa-rupanya bukan durian..rasanya macam durian ke? Gambar kat pantai tu sangat cantik...dan sekolah bahasa malaysia..agak2 sekolah bahasa iban ada tak wak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekolah bahasa iban Xde yee tp sekolah cina banyak uoolss., tapi bahasa Iban ada di ajar disekolah2..,

      Delete
  13. cantik wak :)

    yang tuh bukan durian? cm durian jerrr tapi kaler isinye bezaaa. rasa apa?

    ReplyDelete
  14. salam WAK....
    singgah dan follow sekali....
    menarik dan tertarik dengan buah pakan tu...pokok nie...tumbuh meliar di hutan kan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam salam timekaseh singgah pondok cottage mrapu wak ni..

      yep, pokok buah pakan tumbuh mliar dlm hutan jeee.. ehHHEe

      Delete
  15. Buah isu tu rasanya macam durian tak Wak?

    awan2 kat Sibu mmg gojes la Wak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa macam cempedak kalo ikut lidah wak laa..

      awan2 kat sibu gojes sbb x jerebu yee.. ekKKee

      Delete
  16. cantik dah rumah panjang skrg..dah maju...siap ada kg tanpa wayar ye wak..
    lama dah pegi sarawak... tak tau bila lg nk sampai sna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumat cik atie yee., X semua rumah panjang secantik dan sebersih ini yee.., ade yg daif buruk X bersih jugakk.. ikut kemampuan ekonomi famili keluarga ruma panjang ituu.., uHHuu, tp yg penting pd wak yelah keperluan asas spt api dan air dan wifi jugakk.. ihiKKs

      Delete
  17. tak mampu nak cakap ape2..
    memang terbaeklahhh wak oiiiiii
    jeles tau !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehhh., wak tembak2 je yee.. ehhe, tenkiu yuu

      Delete
  18. Cantik2 permandangan tu.. Igtkan durian la td.. sedap ke buah tu Wak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd wak kurengla sikit rasa mcm cempedak, biji dia pon kaler itam legam jugakkk.. ahHHKs

      Delete
  19. Lama tak ada gambar Yssir kat sini...hehehee...

    Cantik semua gambar2 tu, untung kalau pandai ambik gambar ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo selalu interprem nnti ade org bosan fulakks.., ahhks

      Delete
  20. ya allahh wakkkk
    cantik2 pic .. x terkomen saya nie
    semua nak komen ekekek

    tapi yg paling saya tertarik adalah durian tuuu
    tuu bukan durian ye wak ??
    sbb saya pernah dgr di sarawak or sabah memang ada durian warna merah/oren macam nie wak .. hurmmmmmmmmmmmmmmm

    menarik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu specis buah durian ye makk.., rasa matcham cempedak (lidah wak laa)

      Delete
  21. teringin nak rasa buah macam durian tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. org masai pon X makan durian spesis camtu.. hewhew2

      Delete
  22. Aduhhhh wak..tak berkelip mata saya tengok gambar tu semua..memang cantik sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makk dh kelip mata blomm.. ehhHHe, tenkiu yee sukak gambiran wak tuu

      Delete
  23. salam wak gelas..Nekcik pun nak tnggu tiket murah AA ke Kuching...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak X penah dpt tiket murah AA bila gi kuching makkkyee.. uuuHHu

      Delete
  24. wow!!
    best la...
    yg x tahan permandnagan laut tu wak.. damai jeeeee

    ReplyDelete
  25. nice picca wak.bestnye rumah panjang tu, kemas je ..seronok tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu yee.., kebersihan amalan yg mulia X kira agama pon kan makk..

      Delete
  26. cantiknya semua. serius ke durian kaler oren. nampak cam sedap je. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bukan oren, tp kaler jingga yee.., dan bijinye kaler hitam legam ..,dan rasa X sesedap durian jugakk.., ahhhKKs

      Delete
  27. seriusly wak, first time tengok keadaan dalam rumah panjang yang moden nih...cantik bangat gambar-gambarnya wak, jeles! sy tak mampu nak tukar lens, masih lagi guna kit lens :(

    ReplyDelete
  28. Nice captured Wak...M ingatkan buah doyan tadi..tapi pelik plak tgk warna isinya tu lain..

    ReplyDelete
  29. Font yg Wak guna (gemuk (bold) dan kurus hampir melekat tu agak susah saya nak baca. Mungkin skrin saya saja kah?

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen