Followers

Friday, December 7, 2012

PROJECT 50MM - DAY 14 (BLANGKON JAWA)

⇧ Blangkon Jawa Tradisional Asli. ©2012 WakGelas™

Arini jumat sudah.. 

Kemaren tetiba wak perasan nmpk songkok kopiah orang jawa yg wak beli masa bepergian ke Jogjakarta (Jogja) awal tahun dgn anak lanang wak sing tuwek.

Blangkon adalah penutup kepala yang digunakan oleh orang lelaki sebahagian pakaian tradisional jawa. Blangkon sebenarnya bentuk yg digunakan dari ikatan yang berbentuk songkok atau kopiah kepala yang dibuat dari corak batik.

Dan turban atau serban yg dipakai oleh penganut agama Sikh atau Singh yg dipanggil juga sbg Dastar atau Dumalla.

Note. Project 50:- 50 days, 50 photos with a 50mm lens. Simple concept but to actually complete this project at a reasonable standard takes some serious dedication, personal motivation, oh & good friends help too. - Rick Nunn

46 comments:

  1. assalam wak..masa mama ke bandung aritu jumpa tetamu dr jakarta dia nak kemajlis perkahwinan..suka pulak mama tgk diaorg pakai camtu..wak nak pakai blangkon tu untuk kemana?.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mama..,kowser wak nak pakey .. uuHUuu

      Delete
  2. Penah nampak mende ni. Mmg sinonim ngan org jawa kannnn? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, hanya orang jawa saje yg pakey songkok kopiah blangkon niii, sbb tu nama dia blangkon Jawa.. bolleee ehHHHee

      Delete
  3. saya sanggup bayar harga y lebih u beli dgn pkerja saya..

    smpai skrg masih ada.. sayangnya en zalie tak suka pakai.
    wawawawa.. nak nangis ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab mahalla abg zalie sayang nk pakey tuuu.. wat hiasa je makk.. ehHHHee

      Delete
  4. kadang2 rsa blangkon jawa ni cam ada aura...suka tgk org pakai..e ak e ak!hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanye Xde org pakey blangkon nii kat sinii.. IHikks

      Delete
  5. salam wak gelas
    Dolan2 jemuah isuk nang kene,
    Kabare?
    Yok sarapan canei kambek nes. Tarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam salam jemuah mbakyu sing ayu kaie.., wak wes sarapan yooo..,wak ngumbehh wedang jarang waie tohh.. ehHHHee

      Delete
  6. tu ready made ke ? ke kene lilit sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memey dh ready made sarung je kat pale mcm songkok jugakkk.. aHHKs

      Delete
  7. Salam Jumaat Wak...
    Kat Jogja berlambak sungguh menda ni... fenin saya ngan corak batik dia, Cuba wak pakai pas tu amik gambar utk projek 50mm tuuuii... mesti comey

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeeE malunyee wak gambar muka X fotogenik yee.., nntila carik org jadik model heyyyh

      Delete
  8. Simple tapi sangat cantik gambar tu...

    ReplyDelete
  9. baru tau name objek tu blangkon jawa rupanya... owhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2la kita sharin ginfo jugakkk.. ahHHks

      Delete
  10. Replies
    1. wak waras alhamdulillah yee mbakyuu ..,

      Delete
  11. Ooo baru tau namanya wak...hehehe...selalu tengok salih yaacob pakai...nmpk kemas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata bini muda 'saya suka hidung abang salih'.. ecccEECCehh

      Delete
  12. piro rego ne wak tuku neng kono?.....
    unik kan tradisi dorang, kain batik lilit2 letak kat kepala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wis suwi la mbakyu wak wis lali rego nehh.,, uhhUuu

      Delete
  13. Saya suka tengok peminat blakon iaitu Kang Herman Tino pakai blakon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak pon dh lama Xdengar nmpk kang Herman Tino jugakkks..ahhKs

      Delete
  14. pakai sambil2 nari kuda kepang.. hahaha

    cumil kan..:)

    tq sudi dtg blog mama

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak pon dh lama bebenor X tengok live org men kuda kepang jugakkk.. Uhhhuuu

      Delete
  15. Replies
    1. songkok pon wak kekadang X pakey yee.. ehHHe

      Delete
  16. sedang bayangkan wak pakai blangkon jawa & joget barongan sambil makan biskut batik jawa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ammboiii termimpi2 wak takk makk? harhar2

      Delete
  17. Assalamualaikum Wak..

    Happy belated birhtday..better late than never orang bilang kan..

    Gambar yang cantik2 belaka..sangat kreatif..

    Selamat berhujung minggu Wak..

    ReplyDelete
  18. as salam

    memang seni lah gambar ni..songkok ni pun ekslusif taw :)

    ReplyDelete
  19. wah wak mmg seni...gambar mmg memberi byk makna kan...
    gud luck wak...
    hurm cantik header wak tu...simple tp nice..
    wak buat sendiri ke..hihi

    ReplyDelete
  20. kretip juga jogja nih buat topi tah apa nama dia nih. kan? hihi

    ReplyDelete
  21. singgah sini & follow wak juga....

    cara lipatnya ada teknik juga....
    klau kita tgk warna & corak tetap sama dr dulu hingga kini...

    ReplyDelete
  22. wak,
    wish u luck ya dengan projek 50-50...

    ReplyDelete
  23. Ohh..Blangkon namanya ya..
    Selalu jugak nampak indon indon kat sini pakai gi semejid...hahaha

    ReplyDelete
  24. haiyoooo JAWA nyerrr wak ni! kabare wak? hehe emangnya bpk sy pon jowo jugak ni..cam tau2 je ade topi y sma tu...hehe tq!

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen