Followers

Tuesday, February 4, 2014

BUKIT BELACAN, BATU CAVES

▲ 7. Menyentuh stalaktit (Inggeris: stalactites, Yunani: σταλάσσω, stalasso, artinya "yang menetes" adalah jenis speleothem (mineral sekunder) yang tergantung dari langit-langit gua kapur. Ia termasuk dalam jenis batu tetes (Inggeris: dripstone). Batu Caves (Tamil: பத்து மலை), adalah bukit batu kapur, yang mempunyai satu siri gua dan kuil gua, di daerah Gombak, 13 kilometer (8 batu) utara Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mengambil namanya dari Sungai Batu atau Batu River, yang mengalir melepasi bukit. Batu Caves juga merupakan nama kampung berdekatan. Gua ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India, khusus kepada Dewa Subramaniam. Ia merupakan titik tumpuan Hindu semasa perayaan Thaipusam di Malaysia. ©2014 WakGelas™




alhamdulillah, pepagi senin tadiks kan cuti ganti hari wilayah gakks., pas turun dari bukit kembara ampang wak terus terjah batu caves.., exercise lutut (bukan guna lutut tapii) 4 kali turun dan 4 kali naik 272 anak tangga ghituuu..,uhHUu









▲ 1. Titik permulaan dikaki bukit. Bukit Kembara next to Bukit Belacan hills, Ampang. ©2014 WakGelas™



▲ 2. Di puncak bukit. Bukit Kembara next to Bukit Belacan hills, Ampang. ©2014 WakGelas™



▲ 3. Di parkir. Batu Caves (Tamil: பத்து மலை), adalah bukit batu kapur, yang mempunyai satu siri gua dan kuil gua, di daerah Gombak, 13 kilometer (8 batu) utara Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mengambil namanya dari Sungai Batu atau Batu River, yang mengalir melepasi bukit. Batu Caves juga merupakan nama kampung berdekatan. Gua ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India, khusus kepada Dewa Subramaniam. Ia merupakan titik tumpuan Hindu semasa perayaan Thaipusam di Malaysia. ©2014 WakGelas™



▲ 4. Di tengah-tengah tangga ke dalam gua. Batu Caves (Tamil: பத்து மலை), adalah bukit batu kapur, yang mempunyai satu siri gua dan kuil gua, di daerah Gombak, 13 kilometer (8 batu) utara Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mengambil namanya dari Sungai Batu atau Batu River, yang mengalir melepasi bukit. Batu Caves juga merupakan nama kampung berdekatan. Gua ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India, khusus kepada Dewa Subramaniam. Ia merupakan titik tumpuan Hindu semasa perayaan Thaipusam di Malaysia. ©2014 WakGelas™



▲ 5.Menaiki tangga kuil guna lutut untuk menghapuskan dosa. Batu Caves (Tamil: பத்து மலை), adalah bukit batu kapur, yang mempunyai satu siri gua dan kuil gua, di daerah Gombak, 13 kilometer (8 batu) utara Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mengambil namanya dari Sungai Batu atau Batu River, yang mengalir melepasi bukit. Batu Caves juga merupakan nama kampung berdekatan. Gua ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India, khusus kepada Dewa Subramaniam. Ia merupakan titik tumpuan Hindu semasa perayaan Thaipusam di Malaysia. ©2014 WakGelas™



▲ 6. Didalam gua. Batu Caves (Tamil: பத்து மலை), adalah bukit batu kapur, yang mempunyai satu siri gua dan kuil gua, di daerah Gombak, 13 kilometer (8 batu) utara Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mengambil namanya dari Sungai Batu atau Batu River, yang mengalir melepasi bukit. Batu Caves juga merupakan nama kampung berdekatan. Gua ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India, khusus kepada Dewa Subramaniam. Ia merupakan titik tumpuan Hindu semasa perayaan Thaipusam di Malaysia. ©2014 WakGelas™



▲ 8. Dalam gua ada stalactite. Batu Caves (Tamil: பத்து மலை), adalah bukit batu kapur, yang mempunyai satu siri gua dan kuil gua, di daerah Gombak, 13 kilometer (8 batu) utara Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mengambil namanya dari Sungai Batu atau Batu River, yang mengalir melepasi bukit. Batu Caves juga merupakan nama kampung berdekatan. Gua ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India, khusus kepada Dewa Subramaniam. Ia merupakan titik tumpuan Hindu semasa perayaan Thaipusam di Malaysia. ©2014 WakGelas™


40 comments:

  1. wakkk...cayalah..mantoppp..!!
    kalau akak..naik..tak turun2 dah...

    ReplyDelete
  2. last mendaki anak tangga batu caves ni masa lawatan sekolah masa darjah tiga dulu. sekarang ni tak pastilah masih ada energy nak daki ke tidak??? he he he

    ReplyDelete
  3. Wah macam-macam ada ceritanya di batu caves ni.

    ReplyDelete
  4. No other word..speechless....MANTAP lah Wak ni... :-)

    ReplyDelete
  5. masa darjah 6 pernah sekali naik batu caves ni..hohoho berapa puluh tahun lepas tu :p

    ReplyDelete
  6. seumur hidup KA x pernah ke sini lag tau

    ReplyDelete
  7. err...berbau kemenyan tak kat batu caves?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslar bebau matcham2 jenish bau-bauan yee makk., bau dia tak menahan .. bau badan makhluk sekeliling.. bau taik sekeliling.. bau monyet.. bau benda2 penyembahan diorang.. masa exercise kan perlukan oksigen lebih, tapi asal je wak tarik napas, wak terhidu bau busuk bercampur-baur.. arrrgghhh boleh pengsan wakluu wooo..ohHoooo

      Delete
  8. Cayalah Wak!,
    Lepas gambar yang last tu, kat atas , ada apa lagi Wak, nampak byk lg anak tangga tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu anak tangga terakhir sblom tempat balai penyembahan jugakkks., pastu wak x tau nak gi maner., kena turun lar wehhh.,ehHHHee

      tapi kat atas tu ado bumbung gua berlobang yee leh tengok langit jeeeer

      Delete
  9. Nak kena banyak stamina nak daki gua batu caves ni.....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo x laratt gune lutut je makk.,ahHHKs

      Delete
  10. Bestnya wak naik Gua bAtu kapur ni.. sy pernah masuk Gua Kelam je wakk...hehe

    ReplyDelete
  11. gini rupenye batu caves xpernah naik lg la wak hehe

    ReplyDelete
  12. tabahla wak naik situ..
    mane nk tahan napas mane nak tarik napas..kiki

    ReplyDelete
  13. tak pernah pergi batu caves..lalu je la..tapi pernah pergi bukit belacan..

    ReplyDelete
  14. Salam Wak..
    4 kali naik 4 kali turun? perghh.. gigih..
    cma pernah turun naik sekali tu jer.. udah le penat, dgn bau2an lagi tak terdayo makcik.. :)

    cayalah wak :)

    ReplyDelete
  15. Pernah naik masa jaman skolah rendah. Pening bila sampai kat atas tu sebab macam² bau.

    ReplyDelete
  16. Ramai pelancong kat sana eh...

    ReplyDelete
  17. Waaa..stylo o pegi panjat tangga heh heh

    ReplyDelete
  18. Amboi gigih 4x semuanya :D

    Mana gamba kera2? hihi.

    ReplyDelete
  19. kat rumah sy dah tu. hari hari lalu sini.

    ReplyDelete
  20. 4x turun naik?!!
    Wow! Wak meme' BEST

    ReplyDelete
    Replies
    1. empat kali jer makk, bukan empat poh kali.., iHHHKkks

      Delete
  21. wah wak.. kalau saya ni mahu sakit kaki seminggu mc hehe

    ReplyDelete
  22. waah..hebat la wak..kami tengok dari jauh je la..hoho..

    ReplyDelete
  23. Good job wak.....sambil2x trun nek tangga 4x sambil2x tgk budaya kn... :)

    ReplyDelete
  24. First time tengok apa yg ada kat dalam Batu Caves nih. Nak melutut naik tangga tu? Nak berjalan pun dah termengah2.

    ReplyDelete
  25. hebat nyer wak, maintain lagi stamina turun naik tangga...kena bagi tabik spring ni, hehe..

    ReplyDelete
  26. wah memang hebat nih..
    tapi ngeril anengok patung beso tuh..dah rupa gergasi...

    ReplyDelete
  27. uikkksss...betol ke ne wak 4kali turun 4 kali naik ne..
    kalau cik kompom tak sampai setengah dah lenguh..

    ReplyDelete
  28. Suka first pic. hehe nampak wak macam patung lilin. hehehe. wak memang terbaik !

    ReplyDelete
  29. 4 x naik 4 x turun...biar betol wak ...kalu mak tak naik2 pun tak per..campur ngn bau2an tu...dah dapat bayangkan camne..

    ReplyDelete
  30. assalam Wak,
    pernah nampak tapi tak pernah masuk.
    seram jeee... hehe..

    salam perkenalan..
    tenkiu sudi singgah ke blog sy. =)

    ReplyDelete
  31. lama x naik ke batu caves, pernah 2 kali je dulu coz nk tengok apa ade kat atas tuh

    ReplyDelete
  32. dulu-dulu lalu jer tempat nie....tak pernah daki lagi......

    ReplyDelete
  33. baru plan nak pegi. nak bawak anak-anak pulak tuh. macamanalahkan.
    salam kenal wak.

    ReplyDelete

Salam,

pecah kaca pecah cermin,
lepas baca harap komen